Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 17 (430) 2012

Вернуться к номеру

Досвід України щодо профілактики ВІЛ-інфекції серед споживачів ін’єкційних наркотиків рекомендують впроваджувати в інших країнах

Досвід України визнано як приклад результативної профілактичної роботи в напрямку зменшення поширеності ВІЛ серед споживачів ін’єкційних наркотиків. Україна як одна зі 151 країни-реципієнта коштів Глобального фонду, отримуючи менше 1 % грантового бюджету, за підсумками впровадження профілактичних програм увійшла до четвірки держав, на прикладі яких Глобальний фонд сьогодні ілюструє здобутки в інвестуванні в боротьбу з ВІЛ/СНІДом. Про це йдеться у звіті про результати роботи Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією за 2012 рік — «Стратегічні інвестиції для досягнення впливу».

Згідно зі звітом, у період між 2005 та 2011 роками профілактичними програмами було охоплено понад 160 тис. споживачів ін’єкційних наркотиків. Таким чином, поширеність ВІЛ у цій групі значно зменшилася.

Крім того, у стислому підсумковому викладі звіту за 2012 рік ідеться про перші результати нової стратегії Глобального фонду на 2012–2016 роки, спрямованої на забезпечення максимальної ефективності шляхом удосконалення стратегічного інвестування з метою досягнення впливу. Розділ «Інвестиції для досягнення впливу» ілюструється на прикладі декількох підтриманих Україною програм.

Завдяки гранту Глобального фонду Україна зусиллями одного з реципієнтів — Міжнародного альянсу з ВІЛ/СНІД — розробила та впровадила використання спеціальної програми для моніторингу надання послуг із профілактики ВІЛ для уразливих груп, що передбачає звітування у реальному часі. Це програмне забезпечення використовується більше ніж 150 неурядовими організаціями в Україні, Білорусі, Казахстані, Киргизстані, Малайзії і Таджикистані. Отже, найкращі практики, розроблені українськими фахівцями за підтримки Глобального фонду починають широко застосовуватися поза межами України, зокрема у країнах Східної Європи та Центральної Азії.

Нагадаємо, що функцію координації та контролю за виконанням грантових угод між Глобальним фондом та Україною виконує Національна рада з питань туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу, Секретаріатом якої є Держслужба України соцзахворювань. У період між 2005 та 2010 роками Глобальний фонд забезпечував 35 % загального фінансування протидії ВІЛ в Україні та 72 % фінансування, наданого Україні з міжнародних джерел. Станом на кінець 2011 року Глобальний фонд профінансував програми на суму 213 млн доларів США, спрямованих на побудову стійкої системи надання комплексних послуг із профілактики груп населення, найбільш уразливих до інфікування ВІЛ, та програми лікування, догляду та підтримки людей, які живуть з ВІЛ, в Україні. 

Прес-служба МОЗ України
за інформацією Державної служби України з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу
та інших соціально небезпечних захворювань

 



Вернуться к номеру