Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 17 (430) 2012

Вернуться к номеру

Раїса Богатирьова: «Реформування Держсанепідслужби має посилити систему контролю та дотримання санітарно-епідемічної безпеки держави»

Питання біологічної, хімічної та радіаційної безпеки, санітарне та епідемічне благополуччя країни є важливою складовою національної безпеки, наголосила віце-прем’єр-міністр України — міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова, виступаючи на науково-практичній конференції з питань реформування Державної санітарно-епідеміологічної служби України, при­уроченої до професійного свята — Дня Держ­санепідслужби. У більшості країн світу, зауважила Раїса Богатирьова, ці питання знаходяться в компетенції Міністерств охорони здоров’я і їх основного підрозділу — служби громадського здоров’я, яка є аналогом нашої Державної санітарно-епідеміологічної служби, що функціонує в Україні протягом 90 років. Незважаючи на певні проблеми та труднощі, саме фаховий потенціал провідних наукових центрів МОЗ і Держсанепідслужби дозволив за останні роки не тільки убезпечити вітчизняний ринок від небезпечних видів товарів і технологій (зокрема, ГМО), але і врятував експортний потенціал України, підкреслила віце-прем’єр-міністр.

Сьогодні ж, за словами Раїси Богатирьової, на часі — реформування Держсанепідслужби, необхідність якого не викликає сумнівів і, що особливо важливо, здійснюється синхронно з реформуванням інших центральних органів влади. «Поставивши за мету ефективне виконання завдань Президента України Віктора Януковича щодо реформування системи охорони здоров’я взагалі та Держсанепідслужби зокрема, Міністерство охорони здоров’я зосередилося на тому, щоб результати реформ і процес їх проведення були зрозумілими та позитивними для людей, ефективними для держави і не створювали додаткових медичних, соціальних, економічних чи політичних ризиків», — підкреслила віце-прем’єр-міністр, додавши, що провести реформи в Держсанепідслужбі необхідно таким чином, щоб не зруйнувати систему контролю та дотримання санітарної та епідемічної безпеки нашої держави.

На думку Раїси Богатирьової, хто і як буде здійснювати контроль якості товарів, у тому числі харчових продуктів, під час їх виробництва, експорту та імпорту, критичного значення не має. Але харчування людей, реалізація та споживання харчових продуктів як одного з важливих факторів ризику, умови громадського харчування, у тому числі в школах, дитячих садках, оздоровчих закладах, лікарнях, не можуть бути поза сферою відповідальності системи охорони здоров’я. «Оскільки це — один із найважливіших компонентів середовища життєдіяльності людини та формування стану громадського здоров’я взагалі», — зауважила Раїса Василівна. Саме на досягнення задовільного стану громадського здоров’я шляхом забезпечення сприятливого середовища життєдіяльності — умов праці, проживання, побуту, навчання, відпочинку — повин­ні бути спрямовані зусилля пофілактичного напрямку охорони здоров’я.

При цьому віце-прем’єр-міністр нагадала, що у вересні 2011 року на нараді високого рівня Генеральної Асамблеї ООН Президент України озвучив основні напрями наших реформ, основний акцент у яких робиться на модернізації системи первинної медико-санітарної допомоги і профілактиці захворювань.

«Виходячи з цих пріоритетів, Уряд України основні зусилля зосереджує на профілактиці інфекційних і неінфекційних захворювань, скороченні смертності від них та подовженні тривалості активного довголіття», — підкреслила Раїса Богатирьова. За її словами, ця проблематика домінувала й на сесії Європейського регіонального комітету ВООЗ, на якій був презентований Європейський план дій по зміцненню потенціалу і служб громадської охорони здоров’я. «Не можу не згадати в цьому контексті про нещодавню зустріч нашої делегації у Вашингтоні з міністром охорони здоров’я і соціальних служб США Кетлін Сібеліус, на якій особливу увагу було приділено пріоритетам у реформах системи охорони здоров’я, що проводяться президентами України та США, — профілактиці захворювань та збереженню здоров’я громадян», — сказала віце-прем’єр-міністр.

На зустрічі з керівниками Служби громадського здоров’я США, повідомила Раїса Богатирьова, обговорювався досвід створення в Америці Національного превентивного комітету, до якого входять 17 федеральних органів виконавчої влади, включно з міністерствами, агенціями і службами, що зобов’язані займатися профілактикою захворювань, добробутом і зміцненням здоров’я американців. Раїса Богатирьова висловила переконання в тому, що вивчення і впровадження досвіду США у сфері профілактичної медицини «дасть нам змогу також досягти реальних успіхів у збереженні здоров’я наших громадян». «Ми плануємо вже в цьому році розпочати створення в Україні служб громадського здоров’я та цент­рів профілактики і контролю за захворюваннями, — заявила вона. — Водночас вважаю, що розпочату роботу щодо створення територіальних органів, забезпечення їх кадрами, матеріально-технічною базою необхідно продовжити та інтенсифікувати».

Реорганізація існуючих структур служби, вважає віце-прем’єр-міністр, була б значно ефективною, якби Верховна Рада України прийняла вже напрацьовані відповідні зміни до законодавства, якими визначені функції усіх суб’єктів, відповідальних за безпеку для здоров’я людей та стан громадського здоров’я. Ці зміни повинні враховувати необхідність перерозподілу функцій, відповідальності й фінансування з огляду на сучасні реалії та стосуватися обов’язків не тільки Держсанепідслужби, але й інших центральних органів влади, органів місцевого самоврядування, підприємців і населення у забезпеченні й відповідальності за санітарне та епідемічне благополуччя.

Раїса Богатирьова передала привітання працівникам Державної санітарно-епідеміологічної служби України з нагоди їх професійного свята від Президента України та Прем’єр-міністра України і висловила їм подяку за самовіддану працю і справжнє служіння своєму народу і державі.

Прес-служба МОЗ України



Вернуться к номеру