Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 17 (430) 2012

Вернуться к номеру

Обов’язкове медичне страхування: перспективи запровадження в Україні

За попередніми даними, акумулювання коштів,
що надходитимуть від обов’язкового медичного страхування,
становитиме від 30 до 40 млрд грн.
Безумовно, це соковитий шматок для того, щоб їм управляти.

Президент Всеукраїнського лікарського товариства,
голова Громадської ради при МОЗ України Олег Мусій


17 жовтня 2012 р. на прес-конференції в УНІАН представники страхових компаній, громадських організацій та політики обговорили перспективи впровадження в Україні обов’язкового медичного страхування (ОМС).

В. Огризко (колишній міністр закордонних справ України) зазначив, що, незважаючи на тривале і досить бурхливе обговорення питання щодо запровадження в Україні обов’язкового медичного страхування, у вирішенні цього питання так і не вдалося домогтися істотних результатів.

За інформацією президента Всеукраїнського лікарського товариства Олега Мусія, тільки за останні 10 років було підготовлено більше ніж десять законопроектів щодо обов’язкового медичного страхування, але жоден не знайшов підтримки в парламенті, що, на його думку, пов’язане з неможливістю поділити контроль за фінансовими фондами, які будуть сформовані при впровадженні ОМС.

Він також вважає, що питання впровадження в Україні ОМС є виключно питанням політичної волі: «На моє глибоке переконання, в першу чергу впровадження такого механізму додаткового збору коштів залежить від політичної волі з самого верху держави. Як там буде сказано, так і буде зроблено», —  підкреслив О. Мусій.

Він також констатував, що, незважаючи на існування в країні нібито безкоштовної медицини, для звичайних громадян вона є «дуже навіть платною» з урахуванням різного роду «подяк» лікарям.

«Безкоштовної медичної допомоги немає в жодній країні світу. Це означає, що хтось все одно повинен платити. У випадку з країнами, де є медичне страхування, платить страхова компанія, у випадку з країнами, де є бюджет, платить бюджет, а не людина зі своєї кишені. У нас же склалася так ситуація, що людина змушена сама платити за надання медичних послуг, хоча це і є незаконним», — зазначив О. Мусій.

Більше того, як повідомив представник асистуючої компанії «Смарт-Асистанс» Олександр Твердохліб, медичні установи не дуже хочуть працювати зі страховими компаніями та їх коштами.

«Ми стикаємося з тим, що у страховій компанії вже зібрано певну кількість коштів і тепер потрібно їх витратити на лікування клієнта-пацієнта, але виникає, на мій погляд, найскладніша проблема, тому що лікувальні установи з різних причин не готові або не хочуть працювати за ці кошти, за кошти страховиків», — повідомив О. Твердохліб.

При цьому, за його словами, як основна причина відмови вказується відсутність методик роботи з позабюджетними засобами.

У теж час О. Мусій вважає, що ЛПЗ просто не бачать вигоди при роботі зі страховиками, тому що ті кошти, які приходять від страхової компанії, зараховуються до бюджету ЛПЗ, а лікарі-куратори не мають від цього додаткових матеріальних заохочень до основної зарплати.

На думку генерального директора страхової компанії «ОТЛ-Страхування» Олександра Капшука, для розвитку культури страхування в населення ще до впровадження ОМС було б доцільно надати бізнесу податкові пільги в частині віднесення на валові витрати витрат на добровільне медичне страхування.

«Було б непогано, якби влада в особі Верховної Ради, можливо, Кабінету Міністрів залежно від того, у кого які повноваження, прийняла б законопроект, в якому б до 3 % від фонду заробітної плати підприємцям дозволялося б спрямовувати на добровільне медичне страхування, при цьому дозволялося відносити дані кошти на валові витрати», — вважає О. Капшук.

Також він зазначив, що страхування не є конкурентом медицині або фондам соцстрахування, при цьому дає можливість зробити медичну допомогу доступнішою та ефективнішою.

Наталія Воробйова, адвокат, старший викладач кафедри цивільного права та процесу ІМВ НАУ, також вважає, що впровадження в Україні обов’язкового медичного страхування підвищить якість медичних послуг, оскільки встановить певний контроль за їх наданням із боку страховиків.

Н. Воробйова впевнена, що впровадження ОМС дозволить усім громадянам України при відвідуванні ЛПЗ розраховувати на отримання базового пакета медичних послуг без необхідності щось доплачувати. При цьому українці, у яких вистачає коштів на медобслуговування вище від базового рівня, зможуть його отримати, звернувшись у страхову компанію та уклавши договір добровільного медичного страхування на більшу суму.

Як повідомляв УНІАН, у вересні голова Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Тетяна Бахтеєва заявила, що у 2014 році в Україні може бути введене обов’язкове медичне страхування. За її словами, фінансуванням системи ОМС буде займатися спеціально створюваний державний Фонд обов’язкового медичного страхування України, що дозволить забезпечити жорсткий контроль за цільовим використанням коштів страхування.

За матеріалами прес-конференціїв УНІАН 



Вернуться к номеру