Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 9 (460) 2013

Вернуться к номеру

В Україні проведуть дослідження для визначення медикаментозної стійкості туберкульозу

Днями в місті Харків відбувся тренінг з актуальних питань проведення дослідження медикаментозної стійкості до протитуберкульозних препаратів. З 1 червня по 31 липня поточного року зазначене ­дослідження буде проведене у двох пілотних регіонах — Харківській та Херсонській областях.

Організаторами тренінгу стали Держслужба України із соцзахворювань, проект «Посилення контролю за туберкульозом в Україні», Всесвітня організація охорони здоров’я та ДУ «Національний інститут ­фтизіатрії та пульмонології ім. Ф.Г. Яновського НАМН України». Захід пройшов за участю міжнародного експерта ВООЗ Аракса Оганесяна та регіонального радника з лабораторної справи проекту ХОУП Марії Янчевської.

Як повідомив перший заступник голови Держслужби України із соцзахворювань Євген Ханюков, метою дослідження є отримання вірогідної репрезентативної інформації щодо стійкості мікобактерій туберкульозу до протитуберкульозних лікарських засобів в Україні та, в разі необхідності, удосконалення схем лікування хворих на туберкульоз. Дослідження не має на меті дати точну оцінку поширеності мультирезистентного туберкульозу на рівні району й області.

Під час тренінгу представник Держслужби України із соцзахворювань наголосив, що «епідеміологічне дослідження щодо хіміорезистентного туберкульозу в Україні проводиться відповідно до Закону України «Про протидію захворюванню на туберкульоз», а також відповідно до завдань і заходів Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2012–2016 роки. Технічну підтримку в проведенні дослідження надають ВООЗ та уряд США — проект «Посилення контролю за туберкульозом в Україні».

Держслужба України із соцзахворювань забезпечує координацію виконання заходів відповідальними виконавцями згідно з Планом, затвердженим Наказом МОЗ України та Національною академією медичних наук України від 26.03.2013 р. № 233/25.

Національний інститут фтизіатрії та пульмонології ім. Ф.Г. Яновського НАМН України відповідає за забезпечення методологічного керівництва, моніторингу та контролю за організацією лабораторного компоненту дослідження; підготовку зразків для транспортування до національної референс­лабораторії з метою визначення тесту медикаментозної чутливості до протитуберкульозних лікарських засобів другого ряду та зовнішнього контролю якості.

За інформацією Державної служби України з питань

протидії ВІЛ-­інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань

 



Вернуться к номеру