Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 12 (547) 2015

Вернуться к номеру

В Україні є професійні кадри, здатні подолати сьогоденні труднощі та здійснити реформи в галузі охорони здоров’я

Стаття опублікована на с. 20 (Мир)

 

Така думка об’єднала керівників галузі охорони здоров’я, які взяли участь у роботі науково-практичної конференції з міжнародною участю «Організація і управління охороною здоров’я 2015» і Українського конгресу «Приватна медицина» 20–22 жовтня 2015 року у ВЦ «Київ–ЕкспоПлаза». Участь у заходах взяли 1657 делегатів з усіх областей України та США, Франції, Польщі, Угорщини, Естонії, Ізраїлю, Туреччини, Малайзії, Росії, Казахстану, Молдови, Узбекистану. Серед учасників — керівники органів державної влади, керівники та спеціалісти обласних, міських, районних департаментів охорони здоров’я, директори, головні лікарі медичних установ, власники і топ-менеджмент приватних медичних закладів, представники посольств, фахівці профільних вітчизняних і міжнародних асоціацій та організацій, страхових, консалтингових та юридичних компаній. Доповідачами виступили 78 експертів.
Конференція «Організація і управління охороною здоров’я 2015» стала визначною подією для вищої керівної ланки галузі охорони здоров’я, свідомих представників медичної спільноти, які не залишаться осторонь трансформації медицини. Звертаючись до фахівців у привітальному слові, Президент України Петро Порошенко підкреслив: «Щире суспільне прагнення якісних змін у медицині, також потужний науковий, освітній та технологічний потенціал країни, помножений на високий професіоналізм спеціалістів галузі, — запорука ефективного реформування і модернізації вітчизняної системи охорони здоров’я». Під час відкриття конференції заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Ірина Сисоєнко розповіла про законопроекти, направлені на автономізацію медичних закладів, зміну системи фінансування, переваги державно-приватного партнерства, перспективи запровадження лікарського самоврядування. Завершуючи виступ, народний депутат України звернула увагу на важливість консолідації спеціалістів на заході: «Спів–праця медичної спільноти, експертів галузі, профільного міністерства і комітету дасть можливість здійснити важливі реформи, яких чекає вся Україна». Заступник голови КМДА Михайло Радуцький наголосив, що в української медицини є необхідний науковий та практичний потенціал для змін, а Київ готовий стати локомотивом реформи. «Головні лікарі, ви — менеджери, ви зможете все зробити, а держава має виконувати ваші доручення», — відзначив Михайло Радуцький. Закликав фахівців перейти до реальних кроків модернізації вітчизняної системи охорони здоров’я віце-президент НАМН України Віталій Цимбалюк. «Медицина — галузь, яка не любить революції, проте потребує еволюції», — зауважив видатний вчений та запропонував обрати модель державного управління в охороні здоров’я, рівняючись на успішні світові практики, розвивати приватний сектор медицини та дбати про малозабезпечені верстви населення. Ректор НМАПО імені П.Л. Шупика Юрій Вороненко підкреслив, що конференції вдалося об’єднати представників уряду, місцевої адміністрації, медичної управлінської еліти для того, щоб рушити вперед. «Ми знайдемо свою модель, хоча і довго шукаємо, ми побудуємо дієвий механізм системи охорони здоров’я, якщо не будемо зупинятися», — підкреслив він.
У рамках конференції з великим успіхом відбувся семінар «Державна медицина: реалії практики», ключовими темами якого стали нові ліцензійні умови провадження медичної практики, державно-приватне партнерство, автономізація медичних закладів, страхова медицина. Фахові дискусії та конструктивні пропозиції лунали й на відкритому засіданні Громадської ради при МОЗ України, що відбулося під головуванням голови ради Максима Іонова та було присвячене проблемам і перспективам трансформації системи охорони здоров’я України. Великий інтерес викликала міжнародна секція «Медицина і державне регулювання — міжнародний досвід», під час якої делегати ознайомилися з досвідом реформування охорони здоров’я та моделями державного регулювання медицини за кордоном.
Непроста ситуація в державі стимулює власників та управлінців приватних медичних закладів шукати нові можливості та тримати руку на пульсі тенденцій і новин приватного сектора медицини. Цим пояснюється колосальна увага спеціалістів до Українського конгресу «Приватна медицина». До роботи Конгресу долучилися власники і керівники українських топ-клінік — Adonis, Ilaya, «Медіком», «Оберіг», Oxford Medical, «Сінево», Viva, Eurolab, Ailas, «Добробут», «Діла МЛ», Isida, «Надія», «Інго», «Мати та дитина», «Інто-сана», «НоуХауМед», «Інновація», Medical Plaza, «Медичний центр Святої Параскеви», «Добрий прогноз» та багато інших.
Інтерактивні виступи спікерів були присвячені новаціям законодавства, юридичному супроводу бізнесу, спів–праці зі страховими компаніями, управлінню персоналом, просуванню медичних послуг на ринок. Делегати Конгресу взяли участь у роботі таких дискусійних та освітніх панелей: V ювілейна практична конференція «Приватна медицина: реалії практики», семінари «Правові питання в діяльності приватних медичних закладів», «Менеджмент юридичних і організаційних ризиків у приватному медичному закладі», «Все про медичний бізнес у мережі Інтернет», секції «Ефективна співпраця приватних закладів зі страховими компаніями», «Юридичний захист медичного бізнесу: поради від практиків», круглий стіл «Ефективне управління персоналом у медицині».
Також уперше у рамках сесії MedITForum Ukraine були презентовані IT-технології, що вже сьогодні дозволяють оптимізувати роботу медичних установ і допомогти в питаннях ранньої діагностики захворювань та моніторингу стану здоров’я. Паралельно відбулися Всеукраїнська школа ультразвукової та функціональної діагностики й науково-практична програма «Дні лабораторної медицини».
Ознайомитися з доповідями форуму керівників галузі охорони здоров’я можна на сайті: www.medforum.in.ua.
До зустрічі на спеціальній програмі «Організація і управління охороною здоров’я» у рамках VII Міжнародного медичного форуму/V Міжнародного медичного конгресу 19–21 квітня 2016 року у ВЦ «КиївЕкспоПлаза», м. Київ, вул. Салютна, 2Б!
Детальна інформація:
+38 (044) 206-10-99
та info@medforum.in.ua,
congress@medforum.in.ua


Вернуться к номеру