Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



UkraineNeuroGlobal


UkraineNeuroGlobal

Международный неврологический журнал 3 (81) 2016

Вернуться к номеру

Досвід лікування загострення розсіяного склерозу у дітей

Авторы: Бараненко О.М., Погорєлов О.В., Кальбус О.І., Петров О.С., Шайкевич Р.С., Василенко Л.В. - ДЗ «Дніпропетровська медична академія МОЗ України», м. Дніпропетровськ, Україна; Романов О.Ф. - Консультативно-діагностичний центр «Невропатолог», м. Марганець, Україна

Рубрики: Неврология

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Статтю опубліковано на с. 139-140
 
Невелика поширеність розсіяного склерозу (РС) в дитячому та підлітковому віці — ​1,5–5 %, недостатня інформованість дитячих неврологів, відсутність чітких рекомендацій щодо лікування загострення РС в дитячому віці нерідко призводять до пізньої діагностики і несвоєчасного лікування захворювання.
Метою дослідження була оцінка ефективності лікування загострення РС у дітей.
Матеріали та методи. Під нашим спостереженням перебувало 11 дітей віком від 12 до 17 років, із них 6 дівчат, 5 хлопців. Середній вік — ​14,5 ± 2,6 року. Діагноз встановлювався відповідно до критеріїв Макдональда 2010 року. Вираженість неврологічних порушень на момент загострення РС перебувала в межах 2,0–4,5 бала за шкалою EDSS. Діагностика загострення ґрунтувалася на загальноприйнятих критеріях. Найбільш частими симптомами при загостренні були запаморочення, атаксія, погіршення зору, двоїння, слабкість кінцівок, оніміння. Екзацербації, розпочавшись, прогресували до 4–7 днів, потім наступав період стабілізації симптоматики. Після обов’язкової гастроскопії пацієнти отримували курс внутрішньовенної пульс-терапії метилпреднізолоном (МП) з відповідним коригуванням побічних ефектів. МП вводився в дозі від 500 до 1000 мг на добу протягом 3–7 днів залежно від віку, маси тіла, вираженості й характеру загострення. Введення МП проводилося не менше 1 години з метою зменшення частоти побічних реакцій. Подальша пероральна терапія кортикостероїдами не призначалась. У більшості випадків позитивна динаміка в неврологічному статусі (9 із 11 пацієнтів) відмічалася вже після 1–2 введень МП і тривала до 3–5 тижнів. Як правило, відзначалася пряма кореляція між швидкістю початку позитивних змін і ступенем подальшого відновлення неврологічного дефекту.
Висновки. Алгоритм лікування загострення РС, рекомендований для дорослих, може бути екстрапольований на дітей і підлітків із деякими поправками, принаймні до появи рекомендацій, заснованих на доказах.


Вернуться к номеру