Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



UkraineNeuroGlobal


UkraineNeuroGlobal

Международный неврологический журнал 3 (81) 2016

Вернуться к номеру

Застосування радіальної ударно-хвильової терапії при больових синдромах плеча після мозкового інсульту

Авторы: Сікорська М.В., Візір І.В. - Запорізький державний медичний університет, м. Запоріжжя, Україна; Ременюк Ю.К., Душенко В.В., Маріхін В.Г. - Медичний центр «Аватаж», м. Запоріжжя, Україна

Рубрики: Неврология

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Статтю опубліковано на с. 159

 

Больові синдроми плеча — ​одне з найбільш поширених ускладнень мозкових інсультів, що становить до 19 % від усіх хворих. Причина — ​порушення біомеханіки плеча, що пов’язано зі зменшенням стабільності, частковим підвивихом головки плечової кістки та, як наслідок, розвиток ненормальної сенсорно-симпатичної рефлекторної дуги та зміна механізму обробки сенсорних стимулів. Застосування радіальної ударно-хвильової терапії (РУХТ) в гострому періоді розвитку больового синдрому дозволяє не тільки зменшити біль, а й збільшити об’єм активних і пасивних рухів без застосування медикаментозних препаратів.

Метою роботи було дослідити ефективність РУХТ при лікуванні постінсультних больових синдромів плеча.
Матеріал і методи. Нами було проліковано 23 пацієнти з больовими синдромами у плечі після інсульту. Хворі розподілилися на групи: I група — ​2–3 тижні, II група — ​4–6 тижнів, III група — понад 3 місяці. Середній вік хворих — ​65,1 ± 1,2 року. Жінок було 60,7 %, чоловіків — ​39,3 %. Лікування проводилось на апараті MR‑200-810. Курс лікування — ​5–7 процедур 1 раз на тиждень. Кожна процедура до 6 тисяч ударів силою 2,5–3,5 бар, частотою 8–15 Гц.
Результати оцінювались за динамікою больового синдрому та розширенням об’єму пасивних та активних рухів. Найліпші результати були отримані у хворих з давністю інсульту, що не перевищувала 6 тижнів, і 1–3 тижні від виникнення больового синдрому. Досягнуті результати мали стійкій характер та зберігалися протягом року спостереження.
Висновки. Таким чином, РУХТ є сучасним ефективним методом лікування постінсультного болю в плечі, може застосовуватися в гострому періоді інсульту і дозволяє виключити медикаментозні препарати при терапії. Усунення больового синдрому дозволило активно застосовувати методи реабілітації рухових розладів у хворих на гострий мозковий інсульт.


Вернуться к номеру