Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Медицина неотложных состояний» 4 (75) 2016

Вернуться к номеру

Доцільність нейропротекції при маніфестації гострої церебральної недостатності у хворих із дисциркуляторною енцефалопатією

Авторы: Ніконов В.В., Курсов С.В., Ієвлева В.І., Феськов О.Е.
Харківська медична академія післядипломної освіти, м. Харків, Україна

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Мета: оцінка об’ємного мозкового кровообігу, церебральної мікроциркуляції у хворих із дисциркуляторною енцефалопатією (ДЕ), які надходили до відділу інтенсивної терапії у стані коми з підозрою на мозковий інсульт; оцінка ефектів терапії у цих хворих згідно з наказом № 602 (2012) МОЗ України та визначення потреби в застосуванні нейропротекторів. 
Матеріали та методи. Аналіз 62 випадків тяжкої депресії функції свідомості у хворих, доставлених у клініку з попереднім діагнозом «мозковий інсульт», яким надалі було встановлено діагноз «дисциркуляторна енцефалопатія III ст. тяжкості». Дослідження включали оцінку неврологічного статусу, ядерно-магнітну резонансну комп’ютерну томографію головного мозку (не менше 2), моніторинг центральної гемодинаміки ікапілярної крові киснем, югулярну венозну оксиметрію, реоенцефалографію (РЕГ). 
Результати та обговорення. РЕГ показала, що лікування хворих на ДЕ, яке застосовується при підозрі на мозковий інсульт, спрямоване на покращення та стабілізацію церебральної перфузії з усуванням кисневого боргу, здебільшого цілком забезпечує достатні амплітудні показники РЕГ, характерні для середньостатистичної вікової компенсації об’ємного мозкового кровоплину. Розлади мозкового кровообігу при ДЕ проявилися не зменшенням об’ємного кровопостачання, а мікроциркуляторними порушеннями. Показники югулярної венозної оксиметрії висвітили зниження засвоєння кисню мозковою тканиною при показниках центральної гемодинаміки та насичення капілярної крові киснем, що цілком відповідали компенсації. При достатній доставці кисню він повноцінно не засвоювався, що характерно для мітохондріальної дисфункції. 
Висновок. Оскільки при ДЕ розлади функцій центральної нервової системи значною мірою обумовлені нейрональним енергодефіцитом через мітохондріальну дисфункцію, ці хворі потребують призначення нейропротекторних препаратів для усування біоенергетичної гіпоксії.


Вернуться к номеру