Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Медицина неотложных состояний» 4 (75) 2016

Вернуться к номеру

Гострі отруєння синтетичними канабіноїдами в практиці лікаря-інтенсивіста

Авторы: Полінчук І.С., Малахов П.С., Сидорко Ю.В., Цимбал Ю.Ф., Полінчук І.М., Цимбал Ю.Ф., Туряниця С.В., Степаненко П.П.
КЗ «Херсонська міська клінічна лікарня ім. Є.Є. Карабелеша», м. Херсон, Україна

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Актуальність. Гострі отруєння синтетичними канабіноїдами є надзвичайно важливою медико-соціальною проблемою з огляду на молодий вік пацієнтів та складність діагностики та лікування. Синтетичні канабіноїди (спайси) — це узагальнююча назва великої групи хімічних речовин (близько 400 різновидів) із подібною молекулярною структурою, що потрапляють в організм інгаляційним шляхом, викликаючи клінічну картину, яка схожа на дію природних канабіноїдів. Сучасні методи токсикологічних досліджень не дозволяють ідентифікувати отруйну речовину в біологічних сере–довищах організму. Діагноз виставляється на основі анамнестичних та клінічних даних. Також відсутня ефективна антидотна терапія. Вважається, що вказані отруйні речовини не викликають звикання. Разом із тим відмічені непоодинокі випадки стійких психотичних розладів навіть при короткотривалому вживанні синтетичних канабіноїдів. 
Мета: підвищення якості медичної допомоги пацієнтам із гострим отруєнням синтетичними канабіноїдами, оцінка ефективності лікувально-діагностичних заходів при вказаній патології. 
Матеріали та методи. Робота виконана на матеріалах відділення анестезіології та інтенсивної терапії (ВАІТ) КЗ «Херсонська міська клінічна лікарня ім. Є.Є. Карабелеша». Використані методи епідеміологічного та статистичного аналізів. 
Результати та обговорення. У період із 01.01.14 р. по 01.06.16 р. у КЗ «Херсонська міська клінічна лікарня ім. Є.Є. Карабелеша» було проліковано 41 пацієнта з гострими отруєннями синтетичними канабіноїдами та підозрою на них за клінічними симптомами. Для аналізу цієї проблеми всі хворі були розділені за такими ознаками: вік, стать, супутнє алкогольне сп’яніння, результати лікування. Вік пацієнтів становив від 18 до 40 років, деякі з них відмовилися повідомити свої дані та інформацію про вжиту речовину. Розподіл за гендерною ознакою: чоловіків було 32 (78,05 %), жінок — 9 (21,95 %). Вживання алкоголю підтвердили 12 осіб (29,27 %). У легких випадках допомога надавалася на рівні приймального відділення (18 хворих — 43,90 %), решта пацієнтів були госпіталізовані у ВАІТ (23 хворі — 56,10 %). Пацієнти з легкими формами отруєнь зверталися за допомогою самостійно або за наполяганням родичів. На рівні приймального відділення проводився огляд лікарями: терапевтом, анестезіологом, за потреби — кардіологом. Проводилися клінічні (фізикальне обстеження, визначення SatO2, гемодинамічні показники) та лабораторні дослідження: загальний аналіз крові, рівень глікемії та деякі інші обстеження. Також проводилась інфузійно-дезінтоксикаційна терапія. Як правило, після покращення стану такі пацієнти в категоричній формі відмовлялися від подальшого лікування та самовільно залишали лікарню. Пацієнти, які госпіталізовувались у ВАІТ, доправлялись до лікарні бригадами швидкої медичної допомоги або правоохоронцями. Стан цих хворих був тяжким, відмічалися виражені психотичні розлади. При цьому проводився повний комплекс заходів інтенсивної (у т.ч. штучна вентиляція легень у 2 випадках) та дезінтоксикаційної (у т.ч. плазмаферез) терапії. Відмічено відсутність ефекту від введення налоксону. Після стабілізації стану та огляду терапевтом і наркологом пацієнти переводилися до терапевтичного відділення. У трьох випадках знадобився огляд психіатра. Летальних результатів не зафіксовано. Токсикологічні дослідження біологічних середовищ були негативними. 
Висновки. 1. Отруєння синтетичними канабіноїдами є складною медико-соціальною проблемою. 2. Лікування вказаної патології є посиндромним.


Вернуться к номеру