Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 11 (585) 2016

Вернуться к номеру

Кисень як невід’ємна складова здорового організму

Авторы: Т. Брандіс

Разделы: Справочник специалиста

Версия для печати

Статья опубликована на с. 6 (Укр.)

 


Однією з життєво необхідних функцій організму є система зовнішнього дихання, вона забезпечує оксигенацію крові та виведення вуглекислого газу. Робота цієї системи складається з двох етапів: вентиляції легень (процес вдих-видих) та газообміну між альвеолярним повітрям і кров’ю легеневих капілярів шляхом дифузії через альвеолокапілярну мембрану.


Є декілька механізмів, завдяки яким процес газообміну стає можливим:
- вентиляція легень забезпечує доставку кисню з повітря до альвеолярного газу та виведення з останнього вуглекислого газу;
- газообмін у легенях — на цьому етапі кисень потрапляє до артеріальної крові, а вуглекислий газ виводиться з венозної крові легеневих капілярів;
- мале коло кровообігу — у ньому відбувається доставка кисню з легень до лівого передсердя; велике коло кровообігу забезпечує потрапляння кисню до капілярів;
- транскраніальний обмін газів — перехід кисню за наступним шляхом: капілярна кров — інтерстиційна рідина — клітина.
Нормальна робота системи дихання забезпечує адекватне постачання кисню клітинам органів та систем, що є запорукою здоров’я та гарного самопочуття. У разі невідповідності між транспортом кисню до тканин та їх потребою в ньому розвивається гіпоксія. Вона може бути декількох типів:
1. Гіпоксична гіпоксія. Розвивається внаслідок зниження парціального тиску кисню в повітрі, що надходить до легень (причиною може бути зниження концентрації кисню, атмосферного тиску тощо), або за рахунок порушення зовнішнього дихання.
2. Циркуляторна гіпоксія. Може виникати через зменшення серцевого індексу, поділяється на системну та місцеву.
3. Гемічна гіпоксія. Основною причиною цього типу гіпоксії є зменшення кисневої ємності легень.
4. Цитопатична гіпоксія. Розвивається внаслідок порушення процесів тканинного дихання.
Безвідносно до первинного механізму або причини гіпоксії її наслідки для організму можуть бути надзвичайно тяжкими, зокрема, порушується робота органів та систем (головного мозку, легень та серця в першу чергу), що впливає на їх безпосередні функції. Людина, яка перебуває в стані гіпоксії, відчуває втому, головокружіння, виражену загальну слабкість, відбуваються порушення когнітивних функцій, втрата працездатності, окрім цього, загострюються хронічні хвороби, з’являється больовий синдром та інші патологічні ознаки.
У практиці сімейного лікаря пацієнти, які мають той чи інший ступінь гіпоксії, зустрічаються достатньо часто, адже цей стан супроводжує серцево-судинні захворювання (ішемічна хвороба серця, хронічна серцева недостатність), хвороби легень (бронхіальна астма, хронічне обструктивне захворювання легень), хвороби нервової системи (порушення сну, синдром хронічної втоми, наслідки гострого порушення мозкового кровообігу), нейроциркуляторну дистонію, ожиріння.
З метою ліквідації нестачі кисню поруч з іншими терапевтичними методами застосовується оксигенотерапія, що здатна швидко насичувати кров киснем та надавати органам необхідну його кількість.

Портативна киснева терапія — реальна допомога кожної миті

Ще до недавнього часу лікування киснем було доступним лише в умовах лікувального закладу, оскільки застосування оксигенотерапії вимагало специфічних медичних приборів (джерел чистого кисню) та особливих умов для їх використання — централізована подача кисню або ж портативні кисневі балони. Однак тепер завдяки сучасним технологіям, можна не лише проводити кисневу терапію під наглядом медичного персоналу, але й мати своє власне джерело кисню. Це значно розширює перелік станів, при яких доцільно використовувати терапію киснем. Ідеться про новий портативний кисневий інгалятор ACTIVOX, що являє собою персональний балончик з киснем, який містить 99% кисень (8 літрів), розрахований на 80 вдихів. Зручний у застосуванні, він підходить представникам усіх верств населення, а маленькі розміри балончика забезпечують можливість його використання вдома, на роботі, у транспорті тощо. Серед сфер застосування ACTIVOX можна виділити основні, при яких показане використання засобу:
1. Серцево-судинні захворювання. Ішемічна хвороба, і стенокардія напруження зокрема, має у своєму патогенезі порушення кровопостачання (і, як наслідок, порушення постачання кисню) до серцевого м’яза внаслідок звуження коронарних артерій. При патології серцево-судинної системи ACTIVOX дозволяє знизити кількість та інтенсивність нападів стенокардії, покращити самопочуття пацієнта та його фізичну витривалість, зменшити задишку. Його дія обумовлена компенсацією гіпоксії, до якої призвела патологія серця або судин, чистим киснем у вдихуваному ззовні повітрі.
2. Захворювання нервової системи. Церебральний атеросклероз, порушення прохідності мозкових артерій (унаслідок дегенеративно-дистрофічних процесів у хребті), дисциркуляторна енцефалопатія, порушення кровопостачання структур мозку після гострого порушення мозкового кровообігу також провокують розвиток гіпоксії та прогресуванню змін нейрогенних структур. ACTIVOX покращує постачання кисню до головного мозку, зменшує запаморочення та головний біль, прискорює процеси відновлення нервової тканини.
3. Вагітність. Іноді вагітність може супроводжуватися гіпоксичними станами, що загрожують здоров’ю й життю плода та майбутньої мами. Завдяки ACTIVOX вагітні жінки легше переносять токсикози вагітних, мають гарне самопочуття за рахунок покращення роботи всіх життєво важливих органів. Окрім того, киснева терапія забезпечує профілактику гіпоксії плода, позитивно впливає на рівень гемоглобіну в матері та дитини. Жінки, які під час вагітності використовують ACTIVOX, більш стійкі до впливу негативних факторів зовнішнього середовища, не страждають від тривоги або нервозності та мають спокійний, повноцінний сон.
4. Перебування в місцях скупчення людей, транспорті. Завдяки достатньому постачанню кисню при використанні ACTIVOX у людей, які схильні до панічних атак, а також погано переносять перебування в задушливих, непровітрюваних приміщеннях, знижується ризик виникнення страху, зникає відчуття нестачі повітря, що дозволяє їм залишатися спокійними при великому скупченні людей.
5. Робота із надмірним стресовим навантаженням. При вдиханні кисню за допомогою ACTIVOX у людей, які проводять багато часу на роботі, не маючи можливості вчасно відпочити, можна значно зменшити стресове навантаження, покращити розумові процеси та здатність до тривалої концентрації уваги. Завдяки ACTIVOX навіть понаднормова робота буде даватися людині легше та буде виконуватись швидше, оскільки кисень підтримує головний мозок у стані максимальної активності.
6. Спорт та фізичні навантаження. Для максимально ефективного використання резервів організму при спортивних навантаженнях необхідне повноцінне насичення кожної клітини організму киснем. Тому спортсмени, використовуючи ACTIVOX, мають можливість стати більш витривалими, покращити свої досягнення. Киснева терапія в цьому випадку сприяє швидшому відновленню після фізичних вправ, а також регулює під час тренування фізіологічні показники: частоту серцевих скорочень, артеріальний тиск, частоту дихання.
7. Ожиріння та надмірна вага. При надмірній вазі тіла, коли пацієнт за рекомендацією сімейного лікаря виконує певні фізичні вправи з метою нормалізації індексу маси тіла, ACTIVOX також є дуже доречним, оскільки кисень здатний розщеплювати жири та посилювати ріст м’язової тканини. Окрім цього, процес обміну речовин також проходить за участю кисню. При вдихуванні чистого кисню знижується рівень гормона кортизолу в крові, що сприяє заспокоєнню нервової системи, дозволяє запобігти нервозності та стресу, і, як наслідок, зберігається позитивне ставлення людини до процесу схуднення.
8. Туризм. Як відомо, при перебуванні в гірській місцевості організм страждає від нестачі кисню в повітрі, що може мати негативні наслідки для здоров’я. Тому тим людям, які збираються в туристичні подорожі (особливо тим, хто планує піші походи, підйоми на гору тощо), рекомендовано мати із собою ACTIVOX, оскільки він підвищує толерантність організму до фізичних навантажень, ліквідує кисневе голодування при перебуванні в горах та дозволяє подолати більшу відстань пішки.
Отже, кисень у портативному кисневому інгаляторі ACTIVOX є універсальним засобом, який доцільно призначати в різних ситуаціях, коли є імовірність виникнення в людини кисневого голодування. Механізм сприятливої дії ACTIVOX можна пояснити наявністю в організмі людини так званої буферної подушки. У звичайних умовах кисень являє собою газ, що має зв’язок із гемоглобіном або розчинений у плазмі крові. У випадку, коли організм перебуває в стані стресу (кисневого голодування), він використовує саме цей розчинений в плазмі кисень, який і називається буферною подушкою. Цей кисень можна поповнювати екстрено, у випадку різкого зниження концентрації кисню в крові, за допомогою 2–3 вдихів з інгалятора ACTIVOX. Окрім цього, якщо немає ознак гіпоксії, можна проводити тренування організму на випадок можливого кисневого голодування, тобто поповнювати запас кисню буферної подушки, роблячи щодня зранку та увечері по 2–3 вдихи впродовж одного місяця. Така місячна киснева терапія дозволяє організму швидко адаптуватися до зміни газового складу крові, легше переносити загострення хронічних захворювань, що супроводжуються гіпоксією.
Отже, застосування ACTIVOX може мати різні схеми:
- ургентне використання — 3–5 вдихів з інтервалом в 1–2 хвилини. Рекомендовано при гострих станах, що супроводжуються різкою гіпоксією;
- планове використання — 3–5 вдихів з інтервалом в 1–2 хвилини в першій половині дня, курс — 7 днів, який повторюється через 5 днів. Рекомендовано як додаткове лікування захворювань, що супроводжуються гіпоксією, спортсменам, людям, які зайняті важкою розумовою або фізичною працею, вагітним жінкам тощо.

Висновки

Киснева терапія може бути зручною завдяки портативному кисневому інгалятору ACTIVOX. Його застосування допомагає зменшити гіпоксію або запобігти їй. Навіть людям без хронічних хвороб доцільно застосовувати ACTIVOX, оскільки кисень, що знаходиться в ньому, надає організму більшої витривалості, затримує процеси старіння, прискорює реабілітацію та відновлення після перенесених захворювань. Для мешканців великих міст, які обмежені в часі та можливості перебувати на свіжому повітрі, 3–5 вдихів ACTIVOX замінюють годинну прогулянку. Окрім цього, кисень, який вдихає людина через ACTIVOX, зменшуючи головний біль, нервозність, задишку, забезпечує повноцінний сон, який є запорукою міцного здоров’я. Невеликі розміри, зручність у застосуванні в будь-яких умовах, відсутність протипоказань роблять ACTIVOX засобом, що повинен бути в аптечці кожного мешканця нашої країни, адже ACTIVOX — це друге дихання, яке завжди поруч!

Список литературы

1. Неотложная медицинская помощь: Учеб. пособие для студ. мед. вузов / Е.Н. Амосова, Б.Г. Безродный, А.А. Бурьянов, Б.М. Венцковский [и др.]; под ред. Ф.С. Глумчера, В.Ф. Москаленко. — К.: Медицина, 2008. — 663 с.

2. Опімах С.Г. Оцінка порушень обміну кисню у хворих на хронічне обструктивне захворювання легень // Астма та алергія. — 2013. — № 4.

3. Hypoxic and hypercapnic respiratory failure / P. Ceriana, S. Nava // Eur. Respir. Mon. — 2006. — Vol. 36. — P. 1-15.

4. ACTIVOX. Інструкція для застосування.


Вернуться к номеру