Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Біль у суглобах та причини, що його спричиняють

Авторы: Войтович Олена, м. Київ

Разделы: Школа Аксимед

Версия для печати

Больовий синдром у суглобах – явище досить поширене: хрускіт та болісність при різкому або незручному русі, а також регулярний чи навіть постійний біль зустрічаються у 30 % населення старше за 35 років. Причинами болю можуть бути:

  • підвищені фізичні навантаження (у тому числі і надмірна вага),
  • травми,
  • інфекції (системні або локалізовані у суглобі),
  • автоімунні захворювання,
  • дегенеративні захворювання суглобів,
  • відкладення кристалів (солей) усередині суглоба або навколо нього,
  • пухлини кісткової або хрящової тканини (зазвичай страждає один суглоб).

Чому виникає біль у суглобі?

Суглоб − це рухоме з᾽єднання кількох кісток. Просте з᾽єднання складається з 2 кісток (наприклад, кульшовий суглоб), складне − з трьох і більше (колінний або променезап᾽ястковий суглоб). Щоб кістки могли безперешкодно рухатися, їх дотичні кінці (епіфізи) покриті гіаліновим хрящем і замкнені в суглобову сумку, в якій знаходиться невелика кількість синовіальної рідини (свого роду мастила).

Болі в суглобах (артралгії) можна поділити на два види:

1.    Запального характеру. При травмі суглоба або зараженні організму відбувається запалення оболонок суглоба або прилеглих до нього тканин, виникає тиск на нервово-судинні пучки і з᾽являються болісні відчуття.

2.    Дегенеративного типу. При руйнуванні складових суглоба (нестача синовіальної рідини, руйнування хряща) відбувається надмірне тертя епіфізів кісток (точніше, субхондральних пластин, які знаходяться під хрящем), які також містять багато нервових закінчень і, відповідно, викликають біль. Такий біль зазвичай носить більш гострий і різкий характер, ніж ниючий, нехай іноді і інтенсивний, біль запального типу.

Біль може з᾽явитися у будь-якому суглобі: колінному або тазостегновому, зап᾽ястку чи голеностопі, у лікті або плечі і навіть у міжхребцевих суглобах. Це дуже тривожний симптом, на який не можна не звертати уваги, адже больовий синдром у суглобі − це стовідсоткова ознака його руйнування, що призведе до суттєвого зниження якості життя. Якщо у вас або ваших близьких час від часу з᾽являються болі, хрускіт або обмеження руху у суглобі, зверніться за консультацією до ортопеда-травматолога клініки неврології «Аксімед». І пам´ятайте, чим раніше буде діагностовано захворювання та розпочато лікування, тим більша ймовірність повного одужання.