Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» №1 (713), 2020

Вернуться к номеру

Сучасний погляд на лікування захворювань дихальних шляхів

На фармацевтичному ринку України представлений унікальний препарат Респикс® Спрей — перший в Україні концентрований розчин амброксолу у вигляді орального спрею. На сьогодні вже доведено, що амброксол може застосовуватись не тільки для лікування гострих і хронічних бронхопульмональних захворювань, а й у практиці лор-лікаря для лікування захворювань верхніх дихальних шляхів, які супроводжуються болем у горлі. Респикс® Спрей — перший і єдиний дозований спрей амброксолу, що був внесений у Державний формуляр лікарських засобів.

У складі препарату немає штучних барвників та ароматизаторів. Респикс® Спрей призначений для комплексного патогенетичного й симптоматичного лікування неспецифічних захворювань верхніх дихальних шляхів.

Амброксол — 5% мукоадгезивний розчин для ротової порожнини — основна діюча речовина лікарського засобу Респикс® Спрей.

Допоміжні речовини Респикс® Спрею надають препарату додаткові переваги:

— гліцерин зменшує відчуття першіння в горлі, надає засобу мукоадгезивних властивостей;

— амонію гліциризат — найважливіший діючий інгредієнт кореня солодки;

— левоментол відомий відволікаючою та антисептичною дією;

— ксиліт — багатоатомний спирт, який, згідно з даними кокранівських оглядів, допомагає зменшити ризик розвитку середнього отиту [5].

Безперечною перевагою Респикс® Спрею є те, що він містить висококонцентрований 5% розчин амброксолу (на відміну від традиційних низькоконцентрованих 0,6% розчинів), що й обумовлює його лікувальні властивості.

Більшість механізмів дії амброксолу відомі й добре вивчені. За даними клінічних досліджень, амброксол збільшує кількість серозного бронхіального секрету. Встановлено, що амброксол покращує мукоциліарний транспорт дихальних шляхів, стимулює рухливість вій миготливого епітелію і знижує в’язкість слизу. Також відомі його протизапальний ефект (зменшує продукцію прозапальних медіаторів) і здатність захищати від вірусів клітини респіраторного тракту. Шляхом зменшення продукції та кількості молекул адгезії на поверхні клітин, які віруси використовують як вхідні ворота (ICAM-1), амброксол забезпечує запобігання проникненню респіраторних вірусів у клітини епітелію верхніх дихальних шляхів [2].

У практиці лор-лікаря більш важливим є те, що при застосуванні на слизову горла 5% розчину у вигляді орального спрею амброксол виявляє анестезуючу дію, що проявляється зменшенням болю в горлі. Його місцевий анестезуючий ефект був доведений in vitro (на моделі кролячого ока). Знеболююча дія пояснюється блокуванням потенціалзалежних Na+-каналів сенсорних нейронів з перевагою щодо каналів, резистентних до тетродотоксину. Пригнічення функції саме цих типів Na+-каналів є найбільш ефективним для зниження запального болю. Порівняно з традиційними блокаторами потенціал-залежних Na+-каналів ефективність амброксолу як антагоніста досить висока — в 55, 39 і 13 разів вища, ніж у бензокаїну, лідокаїну або мексилетину відповідно [4].

Для вивчення ефективності й безпеки перорального спрею амброксолу при лікуванні болю при неускладненому фарингіті було проведено мультицентрове рандомізоване подвійне сліпе плацебо-контрольоване дослідження [3]. Проводилось оцінювання сили анестезуючої дії амброксолу у вигляді спрею після першого застосування й на заключному етапі лікування (через 3 доби). Також була проведена оцінка впливу амброксолу на ступінь вираженості запалення слизової оболонки глотки. Згідно з результатами клінічного дослідження, при застосуванні спрею, що містить 5% розчин амброксолу (10 мг/0,2 мл), виявлено зменшення інтенсивності болю в горлі в пацієнтів із неускладненими респіраторними захворюваннями. Дослідниками були зроблені такі висновки:

— зменшення болю після 1-го застосування вже через 15 хвилин;

— тривалість знеболювальної дії — до 3 годин;

— після завершення лікування (через 3 доби) відсутність почервоніння слизової оболонки було виявлено в 48 % пацієнтів у групі з розчином амброксолу і 35,8 % — у групі плацебо;

— ефективність менш концентрованих розчинів амброксолу (2,5 мг і 5 мг/0,2 мл) прирівнювалась до плацебо. Дослідження з’ясувало, що знеболювальна сила амброксолу залежить від його концентрації.

Респикс® Спрей — перший і єдиний в Україні 5% оральний розчин амброксолу у формі дозованого спрею. Для полегшення вираженого болю в горлі при неускладнених респіраторних захворюваннях у дорослих рекомендоване застосування по 3 струмені спрею 4 рази на добу, що дорівнює 120 мг амброксолу гідрохлориду на добу. 1 струмінь спрею еквівалентний 0,2 мл розчину й містить 10 мг амброксолу гідрохлориду. Пацієнтам віком від 60 років цей лікарський засіб для полегшення вираженого болю у горлі при неускладнених респіраторних захворюваннях не застосовується через відсутність клінічних даних.

Респикс® Спрей також може застосовуватись як традиційний муколітик для полегшення кашлю в підлітків із 12 років і дорослих. У цьому випадку стандартна доза становить по 3 струмені спрею 3 рази на добу, що відповідає 90 мг амброксолу гідрохлориду на добу.

Зручна форма випуску дає можливість застосування препарату «на ходу», мінімальний об’єм розчину забезпечує достатню кількість препарату для прийому (1 розпилення спрею дає 10 мг амброксолу). Одного флакону Респикс® Спрею достатньо для повного курсу лікування, рекомендованого інструкцією для медичного застосування.

Отже, Респикс® Спрей — перший в Україні 5% розчин амброксолу у формі спрею, що може ефективно застосовуватись у практиці лор-лікаря для лікування болю в горлі й кашлю, має зручну форму випуску й доведену протизапальну, захисну й знеболювальну дію при лікуванні неспецифічних захворювань верхніх дихальних шляхів.

Підготувала
Т. Тлустова


Список литературы

1. Інструкція для медичного застосування лікарського засобу РЕСПИКС® СПРЕЙ.

2. Yamaya M. Ambroxol inhibits rhinovirus infection in primary cultures of human tracheal epithelial cells. Arch. Pharm. Res. 2014 Apr. 37(4). 520-9. doi: 10.1007/s12272-013-0210-7. Epub 2013 Jul 16.

3. de Mey C. Efficacy and Safety of an Oral Ambroxol Spray in the treatment of Acute Uncomplicated Sore Throat. URL: http://dx.doi.org/10.1055/s-0035-1547229. Published online: March 17, 2015

4. Кочуєва М.М., Грек І.І., Кочуєв Г.І., Рогожин А.В. Сучасний погляд на муколітичну терапію. Ліки України. 2019. № 7(233).

5. Cochrane Database of Systematic Reviews. Xylitol for preventing acute otitis media in children up to 12 years of age. Cochrane Systematic Review — Intervention Version published: 03 August 2016. URL: https://doi.org/10.1002/14651858.CD007095.pub3.


Вернуться к номеру