Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



UkraineNeuroGlobal


UkraineNeuroGlobal

Международный неврологический журнал Том 16, №3, 2020

Вернуться к номеру

Олена Іванівна Савченко

Олена Іванівна Савченко народилась у місті Києві, закінчила Ленінградський педіатричний медичний інститут у 1979 році, а пізніше за розподілом була направлена у Свердловську область. У 1980 році пройшла спеціалізацію в Казанському державному інституті удосконалення лікарів на кафедрі дитячої неврології під керівництвом проф. А.Ю. Ратнера, також працювала в санаторії для дітей із церебральним паралічем та іншою неврологічної патологією.
У 1983 році повернулася до рідного Києва, почала працювати дитячим неврологом у поліклініці Печерського району. Але завжди мріяла перейти на роботу в стаціонар, де концентруються пацієнти з різною неврологічною патологією. Олена Іванівна була ординатором у відділенні дитячої неврології Дитячої клінічної лікарні № 4, потім у 1988 році перейшла в «ОХМАТДИТ», де з жовтня 1990 року працює у відділенні дитячої неврології. А з лютого 2002 року Олена Іванівна працює на посаді завідуючої цим відділенням.
У відділенні в Олени Савченко лікуються пацієнти з усіх регіонів України з різними захворюваннями нервової системи. Останніми роками пріоритет віддається пацієнтам з епілепсією, спадковою патологією нервової системи й автоімунним захворюванням (розсіяний склероз, міастенія, автоімунні енцефаліти). Багатопрофільність лікарні дозволяє проводити глибоке обстеження пацієнтів і уточнювати характер процесу. І, відповідно, призначати адекватне лікування.
Лікарська доля Олени Савченко склалася вдало: вона навчалася в одному з провідних медичних ВНЗ СРСР, працювала поруч з видатними клініцистами — докторами кафедри дитячої неврології О.М. Саган, Г.О. Мостовою, досвідченими лікарями відділення К.П. Ільченко, К.Є. Василюк. 
Зараз у відділенні дитячої неврології УДСЛ «ОХМАТДИТ» зберігаються традиції, закладені вищезгаданими фахівцями, працюють досвідчені лікарі — заслужений лікар України Д.Г. Арканія, лікар вищої категорії Н.З. Салан, а також талановита молодь: Г.М. Федушка, В.С. Криворучко, О.В. Садецька. Таке поєднання робить роботу відділення плідною і вносить сучасні новаторські ідеї у ведення пацієнтів.
Незважаючи на багато років роботи в дитячій неврології, інтерес до професії в Олени Іванівни не зникає. З появою нових методів обстеження (наприклад, магнітно-резонансної томографії, електроенцефалографічного картування, генетичних методів, метаболічних досліджень) розширюються можливості вірогідної діагностики й надання висококваліфікованої допомоги пацієнтам. Тому робота Олени Іванівни стає все більш плідною і затребуваною.
Олена Іванівна — це нейропедіатр нової формації з високими професійними знаннями й ерудицією, а її професійна діяльність відповідає вислову класика: «Неврологія — це інтелект і совість медицини».
 
Головний редактор «Міжнародного
неврологічного журналу», лауреат Державної
премії України, заслужений діяч науки і техніки
України, академік Академії наук вищої школи
України, професор кафедри неврології 
і дитячої неврології Харківської медичної 
академії післядипломної освіти, д.м.н.,
професор С.К. Євтушенко


Вернуться к номеру