Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



UkraineNeuroGlobal


UkraineNeuroGlobal

Международный неврологический журнал Том 16, №6, 2020

Вернуться к номеру

Померанцева Тетяна Іванівна

Померанцева Тетяна Іванівна розпочала свою трудову діяльність в 1977 році після проходження інтернатури в 1976–1977 роках з невропатології лікарем-невропатологом Брянківської міської лікарні Луганської області. З 1978 року по 1985 рік — лікар-невролог дитячого неврологічного відділення Луганської обласної клінічної лікарні. 
З 1985 року зі створенням Луганської обласної дитячої клінічної лікарні обіймала посаду завідуючої відділенням для дітей від 1 місяця до 3 років з ураженням нервової системи та порушенням психіки Луганської обласної дитячої клінічної лікарні, очолювала дитячу неврологічну службу Луганської області на посаді головного позаштатного дитячого невролога Головного управління охорони здоров’я Луганської обласної державної адміністрації (ЛОДА). Має вищу кваліфікаційну категорію за спеціальністю «дитяча неврологія». 
За цей період під безпосереднім її керівництвом була організаційно структурована дитяча неврологічна служба Луганської області. Постійно як головний невролог Головного управління охорони здоров’я Т.І. Померанцева. проводила консультації дітей із найтяжчою патологією нервової системи, завдяки особистому професіоналізму, ініціативності, наполегливості добилась покращення якості надання медичної допомоги дітям з неврологічною патологією, що дало змогу реально вплинути на зменшення показника інвалідності внаслідок неврологічних захворювань.
У 1993 році, користуючись великим практичним досвідом роботи з хворими дітьми на нейроінфекційні захворювання, захистила кандидатську дисертацію та за сумісництвом працювала з 1994 року асистентом, а з 2003 року — доцентом кафедри неврології та нейрохірургії Луганського державного медичного університету; є автором 53 наукових друкованих праць.
Із 2002 по 2010 рік — президент Асоціації дитячих неврологів України. Брала активну участь у розробці наказу МОЗ України № 214 «Про удосконалення неврологічної допомоги дітям в Україні», розробці та впровадженні на державному рівні в практику охорони здоров’я Класифікації уражень нервової системи у новонароджених та дітей старшого віку, у створенні Державної концепції удосконалення неврологічної допомоги і профілактики інвалідності. 
Т.І. Померанцева нагороджена почесними грамотами Міністерства охорони здоров’я України (2000, 2003, 2008, 2010, 2015 рр.) та Почесною подякою Міністерства охорони здоров’я (2008 р.), почесними грамотами ЛОДА та Департаменту охорони здоров’я ЛОДА.
У 2011 році Т.І. Померанцевій присвоєно високе звання заслуженого лікаря України. 
Мирне життя людей Луганської області обір-валось в зв’язку з політичними подіями в країні та області (2013, 2014), через що Т.І. Померанцева покидає межі рідного міста Луганська і праце-влаштовується в Національній спеціалізованій лікарні «ОХМАТДИТ» м. Києва, де продовжує свою трудову діяльність впродовж року — з вересня 2014 року по вересень 2015 рік.
З великим бажанням відновити та покращити стан неврологічної допомоги дітям Луганської області з вересня 2015 року очолює відділення для дітей з ураженням центральної нервової системи і порушенням психіки Луганської обласної дитячої клінічної лікарні (м. Лисичанськ), де здійснюється лікувальна й реабілітаційна допомога дітям з органічними ураженнями нервової системи, реалізація яких загострилась внаслідок взаємодії соціально-політичних тригерів у сучасних умовах життя.
Відлуння подій, що відбувалися, ми чуємо зараз, будемо чути і через багато років, тому що травми війни глобальні для цілих прийдешніх поколінь, що знайшло своє відображення в доповіді Т.І. Померанцевої «Соціальні тригери нервово-психічних розладів у дітей Луганської області», з якою вона  в 2019 році виступила на ІІІ Всеукраїнській науково-практичній школі з проблем аутизму, (м. Полтава), на XIIІ Міжнародному баварському симпозіумі «Медико-соціальна реабілітація дітей з обмеженням життєдіяльності» (м. Львів), II Національному конгресі «Актуальні питання перинатальної неврології» (м. Київ).
Т.І. Померанцева має заслужений авторитет у колективі Луганської обласної дитячої клінічної лікарні та у медичній спільноті нашої області та України, має високу особисту відповідальність, дисциплінованість, працелюбність та ініціативність, бере активну участь у державних, міжнародних неврологічних конференціях та симпозіумах, є новатором в лікарняній практиці, докладає зусиль для удосконалення професійного зростання молодих дитячих неврологів, захисту інтересів членів Асоціації, активної співпраці на різних рівнях державного і закордонного професійного спілкування лікарів.
 
Завідувач кафедри дитячої неврології 
та медико-соціальної реабілітації,
директор ДЗ «Український медичний центр
реабілітації дітей з органічним ураженням
нервової системи МОЗ України»
В.Ю. Мартинюк


Вернуться к номеру