Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» №5 (757), 2021

Вернуться к номеру

За 9 місяців 2020 року за медичну допомогу пацієнтам при інсульті лікарні отримали 1 млрд 360 тис. грн

15 квітня 2021 року в Києві відбулась пресконференція «Надання допомоги при інсульті за Програмою медичних гарантій: виклики та досягнення», де обговорили перші підсумки роботи Програми медичних гарантій у частині допомоги пацієнтам з гострим мозковим інсультом.
З квітня 2020 року надання медичної допомоги при гострому мозковому інсульті входить у Програму медичних гарантій та оплачується Національною службою здоров’я України (НСЗУ), тобто є безкоштовним для пацієнтів.
Договори на надання пакета послуг при інсульті у 2020 році підписали 192 медичних заклади по всій країні — це ті лікарні, що відповідають вимогам Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) і Національної служби здоров’я України для надання пакета медичної допомоги при інсульті. Це, зокрема, цілодобовий доступ до комп’ютерної томографії (КТ) і магнітно-резонансної томографії (МРТ), цілодобова доступність невролога/нейрохірурга й анестезіолога, відділення інтенсивної терапії, лабораторії, а також постійний доступ до кисню.
За наказом МОЗ усіх пацієнтів з ознаками інсульту повинні доставляти в лікарні, які підписали договір із НСЗУ, для надання пакета допомоги при гострому мозковому інсульті. У першу годину після доправлення в лікарню пацієнту з підозрою на інсульт повинні зробити КТ або МРТ для встановлення діагнозу.
Програма медичних гарантій у частині допомоги пацієнтам з гострим мозковим інсультом покриває все необхідне лікування, діагностику й реабілітацію в гострому періоді, а також проведення тромболізису — введення спеціального лікарського засобу (тромболітика), який розчиняє тромб у мозку. На сьогодні це найбільш ефективний метод лікування ішемічного інсульту.
Сергій Московко, завідувач кафедри нервових хвороб Вінницького національного медичного університету ім. М.І. Пирогова, куратор обласного інсультного центру, національний координатор «Ініціативи Angels» в Україні, президент ГО «Українське товариство інсультної медицини»:
«Ми оцінюємо результати першого року роботи Програми медичних гарантій у частині допомоги пацієнтам з гострим мозковим інсультом позитивно: нам вдалось почати реформування та виявити помилки, однак попереду ще дуже багато роботи. Ми вже побачили покращення в маршруті пацієнта, доправлення хворих до спеціалізованих лікарень і надання правильної діагностики. Вчасна кваліфікована медична допомога — це критично важливо, і це перший крок до якісного лікування інсульту. Немає нічого важчого, ніж початок, і ми якраз на початку процесу створення всеохоплюючої допомоги пацієнтам з інсультом в Україні».
Ірина Садов’як, перша заступниця міністра охорони здоров’я України:
«МОЗ посилено працювало в напрямку покращення надання медичної допомоги пацієнтам з інсультом. Ми вважаємо, що у 2020 році було зроблено ряд важливих кроків для цього, зокрема і впровадження Програми медичних гарантій у частині допомоги пацієнтам з гострим мозковим інсультом. Упродовж року ми збільшили тариф і підходи до оплати лікарням, які лікують пацієнтів з інсультом. МОЗ видало наказ, який зобов’язує здійснювати правильну транспортизацію пацієнтів екстреною медичною допомогою. Уже сьогодні можемо сказати, що завдяки цим крокам смертність від інсульту в закладах, які законтрактувались із НСЗУ та відповідали усім вимогам, зменшилась. У 2021 році плануємо збільшити вимоги до лікарень, які хочуть надавати допомогу пацієнтам з інсультом. Зараз ми готуємо положення про інсультні центри та інсультні блоки, де будуть чітко викладені вимоги та функції різних відділень».
Олександр Данилюк, керівник експертної групи з питань розвитку екстреної допомоги Директорату медичного забезпечення МОЗ України:
«Перебудова маршрутів госпіталізації пацієнтів з гострим мозковим інсультом відбувається не бездоганно. Система надання допомоги при гострому мозковому інсульті працювала за одними правилами, зараз ці правила змінились. Для того, аби вона почала працювати ідеально, потрібен час для навчання персоналу, зміна підходів до тактики лікування та до маршруту пацієнта. Станом на лютий 2021 року понад 70 % пацієнтів з інсультом доставляють до спеціалізованих лікарень, які відповідають усім вимогам. Також НСЗУ у 2021 році ввело фінансові винагороди для екстреної медичної допомоги, аби стимулювати персонал виконувати затверджений МОЗ маршрут пацієнта».
За 2020 рік в Україні сталось близько 125 тисяч інсультів. Більшість пацієнтів доставили в спеціалізовані лікарні з інсультними відділеннями.
За даними Національної служби здоров’я України, за 9 місяців 2020 року за надання допомоги пацієнтам з інсультом законтрактованим лікарням перерахували 1 мільярд 360 мільйонів гривень. На 2021 рік для оплати медичної допомоги при інсульті запланували 2 мільярди 570 мільйонів гривень.
Оксана Сухорукова, директорка департаменту моніторингу НСЗУ:
«За даними електронної системи моніторингу, за 9 місяців 2020 року сталося 81 тис. випадків інсульту. Пацієнтів з підозрою на інсульт відвезли в 730 медичних закладів. Але більшість пацієнтів — більше ніж 64 тис. випадків — доправили в спеціалізовані лікарні, законтрактовані з НСЗУ. Лікарняна смертність від інсульту зменшилась на 6,2 % — саме завдяки тому, що більшість хворих отримували медичну допомогу в спеціалізованих медичних закладах. 90 % пацієнтів зробили комп’ютерну томографію, тромболізис провели 5,7 % пацієнтів з ішемічним інсультом. Лише 53 % пацієнтів отримали реабілітацію у гострому періоді.
У 2021 році 259 медичних закладів подали заявки на укладання договорів про надання медичної допомоги при гострому мозковому інсульті, однак не всі вони будуть законтрактовані. За попередніми даними, 34 лікарні із цього списку не відповідають навіть базовим вимогам щодо медичного персоналу та лікарів: ідеться про неврологів і нейрохірургів, яких не вистачає в закладах».
Дмитро Самофалов, директор Південного міжрегіонального департаменту НСЗУ:
«Якщо пацієнтам з інсультом не було проведено КТ чи МРТ на етапі діагностики, то вони не потрапляють до пакета надання медичної допомоги. Тобто НСЗУ не відшкодовує вартість лікування таких пацієнтів. Ми також не укладаємо договори з лікарнями, де немає потрібного обладнання, достатньої кількості лікарів і медичного персоналу, які пройшли навчання й можуть надавати кваліфіковану допомогу.
Хочу звернутись до пацієнтів і родичів пацієнтів: уся діагностика та лікарські засоби, які передбачені протоколом лікування інсульту, мають надаватись безкоштовно. Якщо в лікарнях, які підписали договір з НСЗУ, виписують рецепти на додаткові препарати або вимагають покупки медикаментів, звертайтесь за номером 1677 і повідомте НСЗУ про це. На жаль, ми досі фіксуємо такі випадки, а цього бути не повинно».
Дмитро Лебединець, керівник Інсультного центру клінічної лікарні «Феофанія» ДУС, м. Київ, член робочих груп МОЗ і НСЗУ з питань інсульту, співзасновник і член правління ГО «Українське товариство інсультної медицини»:
«Якщо у 2019 році в Україні було 128–130 тисяч госпіталізованих інсультів, то у 2020 році цей показник становить близько 125 тисяч випадків. Також за рік на понад один відсоток збільшилась госпітальна летальність від інсульту — з 18,6 % до 19,8 %. Однак у законтрактованих з НСЗУ медичних закладах госпітальна летальність становить близько 12 %.
Є і проблеми, як-от нестача медичного персоналу та лікарів для надання допомоги пацієнтам з інсультом. Грошей, які виділяє НСЗУ, вистачає на все потрібне лікування, але є проблема із фінансуванням для залучення лікарів, медичних сестер і вузьких спеціалістів. Бо інсульт — нозологія, для лікування якої потрібна найбільша кількість персоналу. Це питання, над яким будемо працювати».
Наталія Скиба, маркетинг-менеджер компанії «Берінгер Інгельхайм»:
«Компанія «Берінгер Інгельхайм» як соціально відповідальний бізнес допомагає долати виклики, які пов’язані з інсультом. Наша мета — сприяти зниженню рівня смертності та інвалідизації після інсульту, щоб люди після перенесеного інсульту зберігали свою працездатність і могли жити повноцінним життям. Адже за кожним випадком стоїть чиєсь життя. Ми підтримуємо освітні кампанії, спрямовані на пацієнтів, аби вони вчасно звертались по допомогу. Компанія допомагає організовувати симуляційні тренінги для лікарів-неврологів, які реалізовували в Полтаві на базі тренінгового центру обласної клінічної лікарні ім. М.В. Скліфосовського. Зараз, з огляду на пандемію COVID-19, ми створили онлайн-платформу для навчання лікарів, де кожен медичний працівник може підвищити свої знання завдяки відеоматеріалам. Це все потрібно для того, аби вчасно й правильно надавати медичну допомогу пацієнтам з інсультом на всіх ланках».
Інсульт залишається основною причиною інвалідності й однією з головних причин смерті населення. Виживаність та успішна реабілітація пацієнта залежать від того, як швидко йому буде надана кваліфікована медична допомога. Зробити це потрібно в перші 4,5 години після інсульту. За одну хвилину інсульту в мозку відмирають близько 2 мільйонів нейронів.
Основними симптомами інсульту є асиметрія обличчя, порушення мовлення, а також слабкість або оніміння в правій чи лівій частині тіла й кінцівках. При появі ознак інсульту слід телефонувати в екстрену медичну допомогу за номером 103.


Вернуться к номеру