Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Артериальная гипертензия» Том 14, №4, 2021

Вернуться к номеру

Оцінка жорсткості артерій і центрального артеріального тиску в нормотензивного потомства батьків з артеріальною гіпертензією

Reference: Cansu Sivrikaya Yildirim, Pelin Kosger et al. Evaluation of arterial stiffness and central blood pressure by oscillometric method in normotensive offspring of hypertensive parents. Cardiol. Young. 2021 Aug 13. 1-8.
Діти з родинним анамнезом артеріальної гіпертензії мають підвищений рівень артеріального тиску, а патофізіологічні зміни внаслідок артеріальної гіпертензії в них починаються ще до клінічних даних. Автори дослідили стан артерій за допомогою вимірювання центрального артеріального тиску й аналізу пульсової хвилі в нормотензивних дітей, у яких принаймні один із батьків страждає на есенціальну гіпертензію. В основній групі нормотензивних дітей батьків з артеріальною гіпертензією віком від 7 до 18 років (112) проводили 24-годинне амбулаторне моніторування з аналізом пульсової хвилі за допомогою осцилометричного методу та порівнювали результати з контрольною групою дітей із нормотензивними батьками (101), які були порівнянними за віком і статтю. Швидкість пульсової хвилі, центральний систолічний і діастолічний артеріальний тиск, систолічний, діастолічний та середній артеріальний тиск були більш високими в досліджуваній групі, ніж у групі контролю (р < 0,001, р = 0,002, р = 0,008, р = 0,001, р = 0,005, p = 0,001, p = 0,001 відповідно). У всіх вікових групах (7–10, 11–14 та 15–18 років) швидкість пульсової хвилі була більш високою в досліджуваній групі, ніж у групі контролю (р < 0,001). Швидкість пульсової хвилі була більш високою в дітей, у яких обидва батьки страждали на артеріальну гіпертензію, порівняно з дітьми, в яких гіпертоніком був лише один із батьків (р = 0,011). Значення швидкості пульсової хвилі позитивно корелювали з віком, вагою, зростом та індексом маси тіла (р < 0,05). Більш високі показники швидкості пульсової хвилі, центрального систолічного та діастолічного артеріального тиску, виявлені в досліджуваній групі, можна розглядати як ранні ознаки гіпертензивних змін судин. Аналіз пульсової хвилі може бути надійним неінвазивним і відтворюваним методом, що дозволяє вжити необхідних запобіжних заходів щодо модифікації способу життя з метою запобігання захворюванням та ураженню органів-мішеней шляхом виявлення ранніх гіпертензивних змін у дітей з генетичною схильністю.
Підготувала Олена Торбас


Вернуться к номеру