Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Международный эндокринологический журнал Том 17, №6, 2021

Вернуться к номеру

Первинний гіпотиреоз як предиктор розвитку гіпогонадизму

Авторы: Пасєчко Н.В., Крицький Т.І., Кадубець С.В., Наумова У.В., Наумова Л.В.
Тернопільський національний медичний університет імені І.Я. Горбачевського МОЗ України, м. Тернопіль, Україна

Рубрики: Эндокринология

Разделы: Клинические исследования

Версия для печати


Резюме

Актуальність. Спосіб життя людини істотно впливає на її здоров’я та репродуктивні функції. Наявність гіпотиреозу негативно відображається на самопочутті, активності й репродуктивному статусі. Мета даного дослідження — оцінити гормональний статус, метаболічні й антропометричні показники в чоловіків активного репродуктивного віку з первинним гіпотиреозом. Матеріали та методи. Проведений порівняльний аналіз гормональних, антропометричних і метаболічних показників у 60 чоловіків з гіпотирео-зом (основна група) і 25 чоловіків без гіпотиреозу й інших хронічних соматичних захворювань (контрольна група). Середній вік випробовуваних осіб становив 42,4 ± 2,7 року. Результати. У чоловіків з гіпотиреозом рівень тестостерону у крові виявився вірогідно нижчим порівняно з чоловіками контрольної групи. При цьому вміст тестостерону в групі осіб з гіпотиреозом не досягав нижньої межі нормальних значень (12 нмоль/л), і, отже, андрогенний дефіцит був виражений у відносно помірній формі. Результати дослідження вказують на вірогідне підвищення рівня фолікулостимулюючого гормону у хворих на гіпотиреоз порівняно з чоловіками контрольної групи. Водночас вміст лютеїнізуючого гормону, естрадіолу і кортизолу в чоловіків з гіпотиреозом не відрізнявся від аналогічних показників контрольної групи. Висновки. У чоловіків з гіпотиреозом встановлені зміни гормонального статусу, що проявляються зниженням вмісту тестостерону та підвищенням рівня фолікулостимулюючого гормону у крові. При цьому не встановлено вплив гіпотиреозу на рівень інших гормонів у крові (лютеїнізуючого, естрадіолу, кортизолу). Гіпотиреоз у чоловіків супроводжується змінами ліпідного обміну (підвищенням у крові вмісту загального холестерину і холестерину ліпопротеїнів низької щільності).

Background. Human lifestyle significantly affects human health and reproductive functions. The presence of hypothyroidism negatively impacts the health, activity, and reproductive status. This study was aimed to assess hormonal status, metabolic and anthropometric parameters in men of active reproductive age with primary hypothyroidism. Materials and methods. Totally 60 males with primary hypothyroidism were included in the study. A comparative analysis of hormonal, anthropometric, and metabolic para­meters in 60 men with hypothyroidism (basic group) and 25 men wi­thout hypothyroidism and other chronic somatic diseases (control group) was performed. The mean age of the subjects was 42.4 ± 2.7 years. Results. It has been established that hypothyroidism was accompanied by an increase in serum concentrations of cholesterol and low-density lipoprotein cholesterol in comparison with control group (25 men without hypothyroidism) indicating metabolic disturbance. The data shows the significant effect of hypothyroidism on testosterone and follicle-stimulating hormone (FSH) serum concentration but not on luteinizing hormone, estradiol levels. Patients with hypothyroidism had lower circulating testosterone and higher FSH level in comparison with the controls. The reproductive hormone changes in men with hypothyroidism can result in deleterious effects on sexual functions including erectile dysfunction, reduced libido, and alteration in spermatogenesis. Conclusions. In men with hypothyroidism, changes in hormonal status have been found, which manifested in a decrease in testosterone and an increase in the blood level of follicle-stimulating hormone. The effect of hypothyroidism on the blood level of other hormones (luteini­zing, estradiol, cortisol) has not been established. Hypothyroidism in men is accompanied by changes in lipid metabolism (increased levels of total cholesterol and low-density lipoprotein cholesterol).


Ключевые слова

гіпотиреоз; гіпогонадизм; тестостерон; гормональний статус; чоловіки

hypothyroidism; hypogonadism; testosterone; hormonal status; males

Вступ

Спосіб життя людини істотно впливає на її здоров’я та репродуктивні функції. Наявність гіпотиреозу негативно відображається на самопочутті, активності та репродуктивному статусі [1, 2]. Гіпотиреоз часто супроводжується дисліпідемією, артеріальною гіпертензією, серцево-судинними захворюваннями, цукровим діабетом 2-го типу, остеоартритом, зниженням фертильності й іншими станами [3]. Негативний вплив гіпотиреозу на репродуктивну функцію чоловіків заслуговує на особливу увагу. Зростаючий інтерес до цієї проблеми певною мірою обумовлений тим фактом, що такий зв’язок може бути однією з причин чоловічого безпліддя. Відомо про широкий спектр впливу гіпотиреозу на фертильність [4]. 
Вивчені декілька шляхів, що пов’язують метаболічні порушення в чоловіків з гіпотиреозом зі змінами найважливіших потенційних маркерів чоловічої фертильності, зокрема параметрами спермограми або профілю репродуктивних гормонів [5, 6]. Дослідження останніх років чітко показують вплив гіпотиреозу на профіль репродуктивних гормонів у чоловіків, що насамперед характеризується зниженням рівня тестостерону і сексзв’язуючого глобуліну в периферичній крові [7].
Порушення в ендокринній системі чоловіків з гіпотиреозом сприяють розвитку гіпогонадизму і послабленню фертильності внаслідок очевидного зв’язку репродуктивних гормонів і сперматогенезу [8]. 
Попри інтерес до проблеми, окремі аспекти взаємозв’язку гіпотиреозу, гормонального статусу і гіпогонадизму в чоловіків залишаються практично невивченими. У зв’язку з цим можна згадати популяційну роботу, яка показує чіткий зворотний зв’язок між рівнем тестостерону у крові і компонентами метаболічного синдрому в чоловіків [9].
Тому важливо встановити, чи супроводжується гіпотиреоз андрогенним дефіцитом і змінами функціональної активності системи «гіпофіз — гонади» як чинниками ризику гіпогонадизму і субфертильності в чоловіків. 
Метою даного дослідження було оцінити гормональний статус, метаболічні й антропометричні показники в чоловіків активного репродуктивного віку з первинним гіпотиреозом.

Матеріали та методи

Проведений порівняльний аналіз гормональних, антропометричних і метаболічних показників у 60 чоловіків з гіпотиреозом (основна група) і 25 чоловіків без гіпотиреозу й інших хронічних соматичних захворювань (контрольна група). Середній вік випробовуваних осіб становив 42,4 ± 2,7 року. Всі чоловіки підписали інформовану згоду на участь у дослідженні. 
У всіх досліджуваних осіб проводили забір периферичної крові в уранішні години натщесерце. У сироватці крові визначали рівень тиреотропного гормону (ТТГ), тестостерону, естрадіолу, лютеїнізуючого гормону (ЛГ), фолікулостимулюючого гормону (ФСГ) і кортизолу імуноферментним методом. У тих же зразках мікрометодом імуноферментного аналізу визначали загальний холестерин (ЗХС), тригліцериди (ТГ), холестерин ліпопротеїнів високої щільності (ХС ЛПВЩ). Вміст холестерину ліпопротеїнів низької щільності (ХС ЛПНЩ) визначали шляхом розрахунку, з використанням формули Фрідевальда.
Всіма пацієнтами було підписано інформовану згоду на участь у дослідженні. Після отримання висновку етичної комісії при Тернопільському національному медичному університеті імені І.Я. Горбачевського (протокол 64 від 22.04.2020) виконувалося дослідження з дотриманням усіх морально-етичних принципів із урахуванням Гельсінської декларації Всесвітньої медичної асоціації з біомедичних досліджень (World Medical Association Declaration of Helsinki). 
Статистичну обробку даних проводили з використанням пакета комп’ютерних програм Statistica 10.0. Використовували однофакторний дисперсійний аналіз. Критичний рівень значущості при перевірці статистичних гіпотез приймався за 0,05.

Результати

Антропометричні, гормональні та метаболічні показники в чоловіків з гіпотиреозом надані в табл. 1. 
Обидві досліджувані групи чоловіків не відрізнялися за віком, однак відмінності спостерігалися за показником індексу маси тіла (ІМТ), який був вірогідно вищим в осіб з гіпотиреозом порівняно з контрольною групою. При цьому середнє значення ІМТ у групі чоловіків з гіпотиреозом не потрапляло до діапазону значень, встановлених для ожиріння. Вміст ХС ЛПВЩ у крові чоловіків обох груп перебував у межах норми і не відрізнявся між групами, проте в осіб з гіпотиреозом порівняно з контрольною групою вірогідно були збільшені рівні ЗХС і ХС ЛПНЩ.
У чоловіків з гіпотиреозом рівень тестостерону у крові виявився вірогідно нижчим порівняно з чоловіками контрольної групи. При цьому вміст тестостерону в групі осіб з гіпотиреозом не досягав нижньої межі нормальних значень (12 нмоль/л), і, отже, андрогенний дефіцит був виражений у відносно помірній формі.
Результати дослідження вказують на вірогідне підвищення рівня ФСГ у хворих на гіпотиреоз порівняно з чоловіками контрольної групи. Водночас вміст ЛГ, естрадіолу та кортизолу в чоловіків з гіпотиреозом не відрізнявся від аналогічних показників контрольної групи.
З огляду на те, що система «гіпофіз — гонади» перебуває в тісній взаємодії з гіпофізарно-тиреоїдною і гіпофізарно-адреналовою системами, в чоловіків з гіпотиреозом був вивчений вміст кортизолу. При цьому не було виявлено вірогідних відмінностей у рівні кортизолу в усіх обстежених. Отже, функціональні резерви і компенсаторні механізми ендокринної системи в чоловіків з гіпотиреозом практично повністю зберігаються.

Обговорення

Відомо, що щитоподібна залоза як орган внутрішньої секреції бере участь у регуляції репродуктивної функції. Гіпогонадизм при гіпотиреозі також може бути обумовлений підвищеною ароматизацією андрогенів в естрогени жировою тканиною і зменшенням співвідношення тестостерон/естрадіол, що призводить до пригнічення секреції ЛГ гіпофізом і зниження продукції тестостерону статевими залозами [10]. 
У проведеному нами дослідженні не виявлено зниження рівня ЛГ у чоловіків з гіпотиреозом, хоча такий феномен спостерігався в осіб з ожирінням [11]. З іншого боку, надмірна продукція лептину адипоцитами при гіпотиреозі може призвести до вторинного гіпогонадизму через безпосереднє пригнічення синтезу тестостерону клітинами Лейдіга [12]. 
В нашій роботі було виявлено вірогідне збільшення рівня ФСГ у групі чоловіків з гіпотиреозом порівняно з контрольною групою. Оскільки ФСГ є необхідним для перебігу нормального сперматогенезу, збільшення його рівня у крові в чоловіків з гіпотиреозом свідчить про послаблення функції сім’яників і компенсаторне підвищення гіпофізарної активності за принципом негативного зворотного зв’язку для відновлення гомеостазу [13].
Загалом, отримані результати порівняно з даними літератури [14, 15] переконливо свідчать про зв’язок гіпотиреозу зі змінами в гормональному балансі в чоловіків, що є чинником ризику гіпогонадизму, зниженої сексуальності й ослабленого сперматогенезу. З огляду на значну поширеність гіпотиреозу, поєднання гіпогонадизму, сексуальної дисфункції й олігоспермії може призводити до послаблення чоловічої фертильності на популяційному рівні [16, 17].

Висновки

У чоловіків з гіпотиреозом встановлені зміни гормонального статусу, що проявляються зниженням вмісту тестостерону і підвищенням рівня фолікулостимулюючого гормону у крові.
При цьому не встановлений вплив гіпотиреозу на рівень інших гормонів у крові (лютеїнізуючого, естрадіолу, кортизолу). 
Гіпотиреоз у чоловіків супроводжується змінами ліпідного обміну (підвищенням у крові вмісту загального холестерину і холестерину ліпопротеїнів низької щільності).
Конфлікт інтересів. Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів та власної фінансової зацікавленості при підготовці даної статті.
Внесок кожного з авторів в роботу над статтею: Пасєчко Н.В. — концепція та дизайн дослідження, критичний огляд статті, остаточне затвердження статті; Крицький Т.І. — збір даних, аналіз та інтерпретація даних, написання статті; Кадубець С.В., Наумова У.В., Наумова Л.В. — аналіз та інтерпретація даних, написання статті.
 
Отримано/Received 05.07.2021
Рецензовано/Revised 04.08.2021
Прийнято до друку/Accepted 02.09.2021

Список литературы

  1. Wagner M.S., Wajner S.M., Maia A.L. The role of thyroid hormone in testicular development and function. J. Endocrinol. 2008. № 199. Р. 351-365. doi: 10.1677/JOE-08-0218.
  2. Krassas G.E., Poppe K., Glinoer D. Thyroid function and human reproductive health. Endocr. Rev. 2010. № 31. Р. 702-755. doi: 10.1210/er.2009-0041.
  3. Voloshyna L., Doholich О., Sithinska I. Hypothyroidism — a special comorbidity factor in patients with osteoarthrosis: clinical, pathophysiological and prognostic aspects. Georgian Med. News. 2017. № 272. Р. 53-59.
  4. Verma I., Sood R., Juneja S., Kaur S. Prevalence of hypothyroidism in infertile women and evaluation of response of treatment for hypothyroidism on infertility. International Journal of Applied and Basic Medical Research. 2012. № 2(1). Р. 17-19. doi: 10.4103/2229-516x.96795.
  5. Krajewska-Kulak E., Sengupta P. Thyroid Function in Male Infertility. Front. Endocrinol. (Lausanne). 2013. № 4. Р. 174. doi: 10.3389/fendo.2013.00174.
  6. Krassas G.E., Papadopoulou F., Tziomalos K., Zeginiadou T., Pontikides N. Hypothyroidism has an adverse effect on human spermatogenesis: A prospective, controlled study. Thyroid. 2008. № 18. Р. 1255-1259. doi: 10.1089/thy.2008.0257.
  7. Singh R., Hamadaa A.J., Agarwal A. Thyroid hormones in male reproduction and fertility. Open Reprod. Sci. J. 2011. № 3. Р. 98-104. doi: 10.2174/1874255601103010098.
  8. Ajayi A.F., Akhigbe R.E., Ajayi L.O. Hypothalamic-pituitary-ovarian axis in thyroid dysfunction. West Indian Med. J. 2013. № 62. Р. 835-838. doi: 10.7727/wimj.2013.038.
  9. Aggerholm A.S., Thulstrup A.M., Toft G., Ramlau-Hansen C.H., Bonde J.P. Is overweight a risk factor for reduced semen quality and altered serum sex hormone profile? Fertil. Steril. 2008. № 90. Р. 619-626. 
  10. Rambhatla A., Mills J.N., Rajfer J. The Role of Estrogen Modulators in Male Hypogonadism and Infertility. Rev. Urol. 2016. № 18(2). Р. 66-72. doi: 10.3909/riu0711.
  11. Jensen T.K., Andersson A.M., Jørgensen N., Andersen A.G., Carlsen E., Petersen J.H., Skakkebaek N.E. Body mass index in relation to semen quality and reproductive hormones among 1,558 Danish men. Fertil. Steril. 2004. № 82. Р. 863-870.
  12. Livingston M., Kalansooriya A., Hartland A.J., Ramachandran S., Heald A. Serum testosterone levels in male hypogonadism: Why and when to check — A review. Int. J. Clin. Pract. 2017. № 71(11). Р. e12995. doi: 10.1111/ijcp.12995.
  13. Nieschlag E., Simoni M., Gromoll J., Weinbauer G.F. Role of FSH in the regulation of spermatogenesis: clinical aspects. Clin. Endocrinol. 1999. № 51. Р. 139-146.
  14. British Society of Sexual Medicine. Guidelines of the management of sexual problems in men: the role of androgens. 2010. Р. 1-12. https://www.endocrinology.org/media/1454/10-12-01_uk-guidelines-androgens-male.pdf. Accessed June 21, 2017.
  15. Pye S.R., Huhtaniemi J.D., Finn D.M. et al., EMAS Study Group. Late-onset hypogonadism and mortality in aging men. J. Clin. Endocrinol. Metabol. 2014. № 99. Р. 1357-1366.
  16. Luchitsky Ye.V. Hypogonadism induced by the administration of anabolic steroids. International Journal of Endocrinology (Ukraine). 2019. № 15(3). Р. 78-82. doi: 10.22141/2224-0721.15.3.2019.172112.
  17. Pankiv V.I., Yuzvenko T.Yu., Pankiv I.V. Type 2 diabetes mellitus and subclinical hypothyroidism: focusing on the role of cholecalciferol. Problems of Endocrine Pathology. 2019. № 2. Р. 46-51. doi 10.21856/j-PEP.2019.2.07.

Вернуться к номеру