Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» №12 (769), 2021

Вернуться к номеру

У 2022 році українців вакцинують удруге

Наступного року Міністерство охорони здоров’я України буде рекомендувати проведення повної ревакцинації від коронавірусу для людей не з груп ризику, які вже отримали щеплення в цьому році. Про це заявив головний санітарний лікар України Ігор Кузін в інтерв’ю телеканалу «Рада».
«Ми плануємо використовувати повний курс ревакцинації в наступному році. Тобто людина, яка отримала дві дози щеплення у 2021 році, такі ж дві дози повинна отримати у 2022-му», — поділився планами МОЗ санлікар.
Ігор Кузін визнав, що йому поки невідомо, чи знадобиться проходити таку ревакцинацію щороку, й не став прогнозувати, на скільки років може зберегтися необхідність у ревакцинації, але разом з тим зазначив, що це буде відбуватися «на постійній основі». Примітно, що питання про введення або про рекомендацію введення таким людям так званої бустерної дози поки не розглядається.
Разом з тим І. Кузін розповів, що його відомство працює над розробкою рекомендацій з приводу бустерної вакцинації для людей з хронічними захворюваннями, «які послаблюють імунітет».
«Це ті люди, які постійно приймають гормональну терапію, які після трансплантації органів, мають імуносупресивні стани, первинні імунодефіцити. У цих людей, ми дійсно розуміємо, що введення повного курсу щеплення, двома дозами, може не привести до формування повноцінної імунної відповіді. Тому для них буде рекомендовано введення так званої додаткової дози», — уточнив чиновник. 


Вернуться к номеру