Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



UkraineNeuroGlobal


UkraineNeuroGlobal

Международный неврологический журнал Том 18, №8, 2022

Вернуться к номеру

Нейропротекція при тяжкій черепно-мозковій травмі

Авторы: Helmut Trimmel
Head of Anaesthesia, Emergency and General Intensive Care Medicine Landesklinikum Wiener Neustadt, Austria

Рубрики: Неврология

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Helmut Trimmel ознайомив присутніх з найважливішими епідеміологічними даними щодо нейротравми, яку також називають «тихою епідемією». Ней-ротравма реєструється в понад 7,7 мільйона людей у Європі, при цьому 57 тисяч випадків мають летальний кінець, більшість з яких — це нейротравми в молодих чоловіків.
Нейротравма є достатньо тяжкою медичною проблемою, що ускладнює клінічні дослідження й стандартне лікування. Завдання клініцистів — зменшити вплив вторинного ушкодження, чого можна досягти за умови використання мультимодальних нейрорегенеративних препаратів, таких як Церебролізин.
Helmut Trimmel зробив короткий огляд деяких сполук, які були досліджені в минулому, таких як прогестерон, кортикостероїди, еритропоетин та інші. Усі ці сполуки продемонстрували свою ефективність у доклінічних дослідженнях, але результати їх клінічних випробувань були невдалими. Те саме стосується цитиколіну, однак він показав принаймні мінімальні ефекти.
Helmut Trimmel навів останні клінічні докази щодо застосування Церебролізину при черепно-мозковій травмі, що включали вірогідну багатовимірну перевагу лікування, як показано в дослідженні CAPTAIN, і вражаючий вплив на результат за шкалою коми Глазго, як показано в нещодавно опублікованому метааналізі.
Завершуючи доповідь, Helmut Trimmel наголосив на важливості поєднання нейропротекторного лікування зі стандартною інтенсивною терапією для поліпшення нейрокогнітивного результату та якості життя, особливо коли нейропротекторне лікування має сприятливий профіль безпеки.


Вернуться к номеру