Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Стандартизація надання стоматологічної допомоги як складова успішної клінічної практики

Стандартизація надання стоматологічної допомоги як складова успішної клінічної практики

Oral and General Health Том 2, №3, 2021

Вернуться к номеру

Аналіз стану органів і тканин ротової порожнини у працівників зі шкідливими умовами праці за допомогою біологічних маркерів

Авторы: Сидоренко О.О.
Запорізький державний медичний університет, м. Запоріжжя, Україна

Рубрики: Стоматология

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Актуальність. Профілактика стоматологічних захворювань достатньо актуальна, оскільки результати численних досліджень показують, що інтенсивність основних стоматологічних захворювань серед населення досить висока, у зв’язку з чим були розроблені необхідні профілактичні протоколи задля попередження розвитку майбутніх нозологічних проблем. Адже саме знайомі нам профілактичні протоколи можливо удосконалити, оптимізуючи їх сучасними методиками роботи з біомаркерами, молекулами, що використовуються як ідентифікатори різних захворювань та фармакологічної реакції організму на лікування. Численними дослідженнями підтверджено, що вплив на загальний стан здоров’я населення таких факторів, як соціально-економічні (матеріальна забезпеченість, харчування, рівень освіти, доступ до медичного обслуговування), психологічні (стресові ситуації, поведінка, пов’язана зі здоров’ям, низький рівень мотивації сім’ї до виконання рекомендацій лікаря-стоматолога), взаємо пропорційно впливають на стоматологічне здоров’я пацієнтів.
Метою нашого дослідження було визначення зміни концентрації лактоферину (ЛФ), кателіцидину, вітаміну D та вітамін D-зв’язуючого білка в порожнині рота при різноманітних стоматологічних захворюваннях та обґрунтування необхідності впровадження в протокол профілактичного огляду використання біомаркерів.
Матеріали та методи. Обстежено 100 пацієнтів, які спостерігались на базі стоматологічних кабінетів поліклінік. Пацієнти були розподілені на дві групи: клінічну, до якої увійшли 50 пацієнтів, які працювали в шкідливих для здоров’я умовах, та контрольну групу — 50 пацієнтів із фізіологічно нормальними показниками здоров’я і відсутністю стоматологічних патологій.
Результати. У ротовій рідині визначили вміст лактоферину, вітаміну D, вітамін D-зв’язуючого білка. Проведеними дослідженнями було встановлено, що в осіб, які працюють у шкідливих умовах, було зареєстроване значне збільшення концентрації лактоферину (більше ніж на 60 %) у ротовій рідині порівняно з контрольною групою. В ясенній рідині концентрація ЛФ значно варіює з урахуванням активності запального процесу в порожнині рота і є вищою, ніж у здорових пацієнтів. У хворих з патологією пародонта можливе спостереження негативної кореляції між кількістю в слині патологічних мікроорганізмів і вмістом ЛФ. Можливе зменшення в слині вмісту лактоферину після стоматологічного лікування. Паралельно з підвищенням вмісту лактоферину було зафіксоване зниження концентрації вітаміну D (більше ніж на 80 %). Потрібно відзначити, що даний патобіохімічний перебіг відбувався на фоні зниження концентрації вітамін D-зв’язуючого білка в середньому на 45 % щодо контрольної групи.
Висновки. Таким чином, під час проведення досліджень нами були встановлені статистично значущі зміни концентрації вітаміну D, вітамін D-зв’язуючого білка, а також лактоферину в осіб, які працюють у шкідливих умовах. Отримані нами результати визначають перспективність досліджень у цьому напрямку для розробки інформативних методів діагностики, а також ефективних методів профілактики захворювань ротової порожнини в осіб, які працюють у шкідливих умовах.


Вернуться к номеру