Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Стандартизація надання стоматологічної допомоги як складова успішної клінічної практики

Стандартизація надання стоматологічної допомоги як складова успішної клінічної практики

Oral and General Health Том 2, №3, 2021

Вернуться к номеру

Покращення якості життя у пацієнтів із хронічним рецидивуючим афтозним стоматитом

Авторы: Коленко Ю.Г., Синько А.О.
Національний медичний університет ім. О.О. Богомольця, м. Київ, Україна

Рубрики: Стоматология

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Актуальність. Хронічний рецидивуючий афтозний стоматит (ХРАС) є одним із найбільш поширених захворювань слизової оболонки порожнини рота, що охоплює приблизно 5–25 % населення. Існуючі методи лікування не завжди ефективні, оскільки причини виникнення даних уражень остаточно не виявлені. 
Мета дослідження: підвищення ефективності лікування та якості життя пацієнтів із ХРАС шляхом використання лікарського засобу омега-3 епадол нео 1000 мг. 
Матеріали та методи. В дослідження були включені 30 осіб із ХРАС на базі стоматологічного факультету НМУ ім. О.О. Богомольця. Пацієнти були поділені на дві групи по 15 осіб. Основна група отримувала капсули омега-3 епадол нео 1000 мг, тоді як контрольна група — капсулу плацебо. Препарат приймався тричі на день протягом 6 місяців. Диспансерне обстеження та анкетування проводили через три місяці та через шість місяців під час кожного огляду. Пацієнти заповнювали анкету оцінки тяжкості виразки Ulcer Severity Score (USS) і анкету Chronic Oral Mucosal Disease Questionnaire (COMDQ). Середній вік в основній групі хворих (9 чоловіків і 6 жінок) становив 36,40 ± 8,38 року. Статистичні методи: за допомогою програмного забезпечення SPSS 22 з використанням тестів ANOVA, Манна — Уїтні та хі-квадрата. P < 0,05 вважається значущим.
Результати та обговорення. При першому обстеженні (через 3 місяці) середня кількість виразок, середня тривалість, локалізація та тяжкість виразки (за USS) значно відрізнялися між групами омега-3 і плацебо. Проте не було істотної різниці між двома групами щодо інтенсивності болю та тривалості періоду ремісії. При другому спостереженні (через 6 місяців) була виявлена значуща статистична різниця між двома групами щодо всіх характеристик афт. З огляду на те, що 7 із 26 запитань анкети COMDQ демонстрували значну різницю між групами омега-3 і плацебо при первинному обстеженні, статистичний аналіз Манна — Уїтні використовувався для порівняння різниці між оцінками вихідного анкетування й анкетування після 3 місяців у групах омега-3 і плацебо. Внутрішньогрупові порівняння з тестом Вілкоксона виявили відмінності щодо ефективності ліків між періодами спостереження в кожній досліджуваній групі. Було виявлено, що більшість параметрів у групі омега-3 були кращими, ніж у групі осіб, які прий-мали плацебо. 
Висновки. Омега-3 жирні кислоти викликають зміни в експресії запальних елементів через ліпідні медіатори ЕПК та ДГК. Препарат омега-3 епадол нео 1000 мг значно покращив епітелізацію афт та якість життя, пов’язану зі здоров’ям порожнини рота, у пацієнтів із ХРАС.


Вернуться к номеру